Handels- en Technologieraad EU-VS versterkt samenwerking op gebied van opkomende technologieën, duurzame handel en economische veiligheid

Tijdens de vierde ministeriële vergadering van de Handels- en Technologieraad EU-VS (HTR) bereikten de EU en de VS overeenstemming over een lijst van belangrijke resultaten ter bevordering van de trans-Atlantische samenwerking op het gebied van opkomende technologieën, duurzame handel, economische veiligheid en welvaart, veilige connectiviteit en mensenrechten in de digitale omgeving. Beide partijen bevestigden ook dat zij vastbesloten blijven om Oekraïne te steunen. Hij werd gezamenlijk voorgezeten door Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Gina Raimondo, minister van Handel van de Verenigde Staten, en Katherine Tai, handelsgezant van de Verenigde Staten, samen met Europees commissaris Thierry Breton, en was georganiseerd door het Zweedse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Achtergrond

De EU en de VS blijven belangrijke geopolitieke en handelspartners. De bilaterale handel tussen de EU en de VS heeft een historisch hoogtepunt bereikt, met meer dan 1,55 biljoen EUR in 2022, waarvan meer dan 100 miljard EUR aan digitale handel.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben tijdens hun ministeriële vergadering in Brussel op 15 juni 2021 het startschot voor de Handels- en Technologieraad EU-VS gegeven. De Handels- en Technologieraad biedt de EU en de VS een forum om de aanpak van belangrijke handels- en technologische kwesties te coördineren en de trans-Atlantische samenwerking ter zake te verdiepen op basis van gedeelde democratische waarden. De oprichtingsvergadering van de Handels- en Technologieraad vond plaats in Pittsburgh op 29 september 2021. Na die vergadering zijn tien werkgroepen opgericht die zich bezighouden met kwesties als normen voor technologie, artificiële intelligentie, halfgeleiders, exportcontroles en uitdagingen voor de wereldhandel. Daarna volgde een tweede ministeriële vergadering in Parijs op 16 mei 2022 en een derde ministeriële vergadering in College Park (Maryland) in december 2022. De volgende vergadering van de Handels- en Technologieraad is gepland tegen het einde van het jaar, en zal door de VS worden georganiseerd.

Belangrijkste resultaten van de vierde ministeriële vergadering van de Handels- en Technologieraad

> Trans-Atlantische samenwerking op het gebied van opkomende technologieën, connectiviteit en digitale infrastructuur

De EU en de VS zijn het erover eens dat technologieën op het gebied van artificiële intelligentie (AI) grote kansen bieden, maar ook risico's voor onze samenlevingen kunnen inhouden. Zij presenteerden de eerste resultaten van de uitvoering van het gezamenlijke HTR-stappenplan voor betrouwbare AI en risicobeheer via specifieke deskundigengroepen, die met name werken aan normen en instrumenten voor betrouwbare AI. Bij de toekomstige werkzaamheden zal ook aandacht worden besteed aan generatieve AI-systemen.

De EU en de VS hebben vooruitgang geboekt op het gebied van halfgeleiders, door de toepassing van overeenkomsten inzake vroegtijdige waarschuwing in de toeleveringsketens en de transparantie van subsidies. Zij hebben een mechanisme opgezet om een subsidiewedloop te voorkomen, hebben de samenwerking op het gebied van hun respectieve chipwetgeving verdiept en zullen de krachten bundelen bij het onderzoek naar de vervanging van PFAS in de toeleveringsketens voor halfgeleiders.

De EU en de VS zetten hun werkzaamheden op het gebied van e-mobiliteit voort. Zij hebben overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke internationale norm voor megawatt-oplaadsystemen voor het opladen van elektrische zware bedrijfsvoertuigen. Dit zal de trans-Atlantische handel en investeringen vergemakkelijken door de productie- en uitrolkosten te verlagen. Zij hebben ook aanbevelingen opgesteld voor de door de overheid gefinancierde implementatie van oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

Beide partijen hebben hun samenwerking met het oog op een gemeenschappelijke visie en industriële routekaart voor draadloze 6G-communicatiesystemen versneld en een 6G-visie gepubliceerd, waarin richtsnoeren en volgende stappen voor de ontwikkeling van deze kritieke technologie worden uiteengezet.

De EU en de VS blijven zich inspannen om de uitrol van veilige en veerkrachtige connectiviteitsprojecten in derde landen te versnellen en hebben vandaag nieuwe initiatieven in Costa Rica en de Filipijnen aangekondigd.

> Mensenrechten en waarden in een veranderende geopolitieke digitale omgeving

De EU en de VS zijn van mening dat onlineplatforms meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de bescherming en empowerment van minderjarigen. Toegang tot gegevens voor onderzoekers is van cruciaal belang om de risico's op onlineplatforms te helpen begrijpen en om meer inzicht te krijgen in het online ecosysteem. De EU en de VS hebben een lijst opgesteld van beginselen op hoog niveau inzake de bescherming en empowerment van minderjarigen en de toegang tot gegevens voor onderzoekers, die stroken met de digitaledienstenverordening van de EU.

Beide partijen zijn ook erg bezorgd over het strategische gebruik van desinformatie door Rusland en over buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging in derde landen. Vandaag hebben de EU en de VS een gezamenlijke verklaring afgelegd met maatregelen ter bestrijding van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging in derde landen, waaronder een norm voor gestructureerde inlichtingen over dreigingen en capaciteitsopbouw, met name in Afrika en Latijns-Amerika.

> Trans-Atlantische samenwerking voor eenvoudigere, groenere en veiligere handel

De EU en de VS streven naar een verdere toename van hun bilaterale handel met 1,5 miljard euro door de handel te vergemakkelijken, en zij hebben vandaag stappen gezet om de handel in een aantal belangrijke sectoren te vergemakkelijken. Zij hebben de wederzijdse erkenning van farmaceutische goederen uitgebreid tot geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik en de bestaande regels voor wederzijdse erkenning van de uitrusting van zeeschepen tussen de EU en de VS geactualiseerd. Er zal verder worden gewerkt aan het vergemakkelijken van de conformiteitsbeoordeling in bepaalde belangrijke sectoren, zoals machines.

Als onderdeel van hun streven naar een groenere en eerlijkere handel hebben de EU en de VS overeenstemming bereikt over een werkprogramma voor het trans-Atlantische initiatief inzake duurzame handel. Dit zal leiden tot nauwere samenwerking bij het gezamenlijk bevorderen van de groene transitie. De nieuwe dialoog ter stimulering van schone energie zal ertoe bijdragen dat de stimuleringsprogramma's van de EU en de VS voor een schone economie elkaar versterken.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de handels- en arbeidsdialoog op leidersniveau werd de discussie over de uitbanning van dwangarbeid uit mondiale toeleveringsketens verdiept op basis van gezamenlijke aanbevelingen van de sociale partners.

De EU en de VS blijven werken aan het aanpakken van uitdagingen die van invloed zijn op hun veiligheid. Dit houdt onder meer in dat hun respectieve regelgeving inzake beperkingen op de uitvoer van gevoelige producten naar Rusland en Belarus op elkaar wordt afgestemd. Zij blijven aanpassingen van controlelijsten coördineren, opkomende technologieën bespreken en samenwerken om de non-proliferatie van massavernietigingswapens te waarborgen.

De Handels- en Technologieraad herhaalde het belang van een robuuste screening van buitenlandse investeringen om specifieke nationale veiligheidsrisico's aan te pakken, en van coördinatie om onze toeleveringsketens te diversifiëren en niet-marktbeleid en -praktijken en economische dwang aan te pakken.

De EU en de VS blijven pleiten voor digitale oplossingen om de handel te vergemakkelijken en de in de G7 overeengekomen beginselen inzake digitale handel te bevorderen.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring van de Handels- en Technologieraad

Factsheet belangrijkste resultaten van de Handels- en Technologieraad

Factpage Handels- en Technologieraad

Futuriumplatform Handels- en Technologieraad

Handelsbetrekkingen EU-VS

EU en VS lanceren Raad voor Handel en Technologie

Bron : Europese Commissie, persbericht, 30 mei 2023


Mots clés

Articles recommandés

Ontdek de 9 praktische gidsen voor exporteren!

Commissie presenteert nieuwe initiatieven voor digitale infrastructuur van morgen : naar een snelle, veilige en wijdverbreide connectiviteit

Wijzigingen aan de gedragscode tussen banken en KMO's