Het accountantsberoep in de voorhoede van de strijd tegen corruptie en economische criminaliteit? Dit is de verbintenis van IFAC

Nieuw actieplan ondersteunt robuust anticorruptie-ecosysteem

​​New York | Originele tekst in het Engels​

Vandaag, (8 september 2022) heeft de International Federation of Accountants (IFAC) haar actieplan gepubliceerd om de bijdrage van het accountantsberoep aan en ondersteuning van een robuust anti-corruptie-ecosysteem dat een breed scala aan deelnemers en beleidslijnen omvat, te verbeteren. Het actieplan voor de bestrijding van corruptie en economische misdaad beschrijft meer dan 30 specifieke acties voor IFAC en het accountantsberoep met betrekking tot onderwijs, empirisch onderbouwd beleid, wereldwijde normen, partnerschap en thought leadership.



DOWNLOAD PDF (3,5 MB)


"Corruptie en aanverwante economische misdrijven, zoals het witwassen van geld, omkoping, belastingontduiking en fraude, zijn belangrijke obstakels voor economische groei en menselijke ontwikkeling en, uiteindelijk, voor het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN - alle zeventien", zegt IFAC CEO Kevin Dansachtig. “Ons actieplan illustreert beproefde en nieuwe manieren die duidelijk maken dat het wereldwijde accountantsberoep een centrale bondgenoot is in de strijd. We kijken ernaar uit om met onze lidorganisaties en andere partners samen te werken om echt een verschil te maken en positieve verandering te stimuleren.”

Het actieplan belichaamt een grotere inzet van het accountantsberoep bij de bestrijding van corruptie en economische criminaliteit in het algemeen. Het maakt gebruik van het bereik van het beroep in de openbare praktijk, het bedrijfsleven en de publieke sector om zowel direct bij te dragen aan de strijd tegen corruptie als indirect door integriteit en transparantie in het bedrijfsleven en de overheid te ondersteunen, evenals effectieve mondiale en binnenlandse beleidsvorming.

Het actieplan is ontwikkeld met uitgebreide betrokkenheid van de 180 lidorganisaties van IFAC, evenals onze adviesgroepen, netwerkpartners en andere belangrijke wereldwijde organisaties. Geïnspireerd door de anticorruptiestrategie voor de advocatuur van de International Bar Association (IBA) is het actieplan ontwikkeld in nauwe samenwerking met de IBA, met wie we zullen blijven samenwerken om meer energie te geven aan dit belangrijke werk.

Bron: IFAC , 8 oktober 2022

Mots clés

Articles recommandés

Nieuwe Febelfin campagne waarschuwt voor vals beleggingsadvies op social media

Frauduleuze tradingplatformen: hoe fraudeurs aan uw gegevens raken ?

Bijna 47.000 meldingen van fraude en bedrog in 2023 : focus op de meldpunt via de Fod Economie