Steunmechanismen ...overbruggingsrecht ...

Het overbruggingsrecht is een zeer waardevol federaal mechanisme ter ondersteuning van zelfstandigen die hard worden getroffen door de economische gevolgen van de beslissingen die in het kader van de COVID-19-crisis worden genomen.
Er zijn twee soorten overbruggingsrecht. Deze hangen af van het feit of de activiteit van de zelfstandige bij de heropstart een omzetdaling vertoont, of dat de activiteit stilvalt als gevolg van een door het Overlegcomité (of eerder door de Nationale Veiligheidsraad) opgelegde verplichting tot sluiting.
Welke veranderingen ?



Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart


Deze relance-uitkering zou eind oktober aflopen, maar deze crisismaatregel overbruggingsrecht wordt verlengd tot 31 december 2020.


  • Voor wie ?


De volgende zelfstandigen komen in aanmerking voor de uitkering:


>zelfstandige in hoofdberoep (incl. helpers, meewerkende echtgenoten in het maxistatuut en (primo)starters);

>zelfstandige in bijberoep die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd is die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep;

>zelfstandige in hoofdberoep gelijkgesteld met bijberoep (art. 37 ARS) die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd is die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep;

student-zelfstandige die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd is die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep;

> zelfstandige na de pensioenleeftijd zonder pensioen of enkel met het onvoorwaardelijk pensioen die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd is die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep.


  • Voorwaarden ?


Om hiervan gebruik te kunnen maken, veranderen de voorwaarden niet. De sluiting moet het gevolg zijn van een verbod of beperking die in het kader van de COVID-19-crisis bij ministerieel besluit werd ingevoerd. Het gaat om een sluiting van ten minste een maand. De activiteit moet ook tijdens de heropstart onder druk blijven staan (bv. beperkte openingstijden, beperkt aantal klanten, ...). De zelfstandige moet ook kunnen aantonen dat zijn activiteit een daling van minstens 10% van de omzet of orders vertoont voor het kwartaal dat voorafgaat aan de maand van de hervatting van zijn activiteit, en dit in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.


  • Welke bedrag ?


Deze maatregel is gericht op zelfstandigen die in de eerste plaats als zelfstandige werkzaam zijn of een bijdrage als zelfstandige leveren.


De uitkering bedraagt:

· 1.291,69 EUR per maand indien je geen gezinslast hebt;

· 1.614,10 EUR per maand indien je wel gezinslast hebt.


Meer weten ? Neem contact op met je socialeverzekeringsfonds.


Overbruggingsrecht bij onderbreking van de activiteit


Het tweede besluit waartoe deze vrijdag beslist werd, betreft het crisis-overbruggingsrecht. Dit is gericht op zelfstandigen en meewerkende echtgenoten die gedwongen zijn hun activiteiten geheel of gedeeltelijk stop te zetten als gevolg van een ministerieel besluit dat is uitgevaardigd in het kader van de COVID-19-crisis. Voorbeeld: de uitbater van een bar, een discotheek, een restaurant (ook al biedt hij nog afhaalmaaltijden aan), een nachtwinkel die om 22 uur 's avonds zijn deuren moet sluiten, foorkramers, de evenementensector, ...


Dit is ook van toepassing op personen die werkzaam zijn in sectoren die rechtstreeks afhankelijk zijn van degenen die hun activiteiten hebben stopgezet en dus bijgevolg ook hun activiteiten moeten stopzetten. Voorbeeld: een brouwer die alleen aan cafés levert.


Dus, als je verplicht de deuren moet sluiten of je afhankelijk bent van een verplicht gesloten sector (sectoren die onrechtstreeks de gevolgen dragen van de door de regering opgelegde sluitingsmaatregelen).


In dit kader wordt een wetsontwerp goedgekeurd waarbij een dubbele betaling van het overbruggingsrecht voor de maanden oktober en november 2020 zou woren toegekend voor de sectoren die verplicht zijn om te sluiten en voor de sectoren die afhankelijk zijn van deze sectoren.


  • Hoeveel ?


Het bedrag van de dubbele uitkering is 2.583,38 euros voor een alleenstaande zelfstandige en 3.228,20 euros voor een zelfstandige met een persoon ten laste. De Gedeeltelijke financiële maandelijkse uitkering bevat een totaal van 1.291,69 euro per maand, zonder gezinslast (1.614,10 euro ingeval van gezinslast)


In het geval van een persoon wiens activiteit de facto wordt beïnvloed door een beslissing tot sluiting van een sector waarvan hij afhankelijk is (bijvoorbeeld een brouwer die alleen aan cafés levert) maar die andere klanten heeft, blijft deze ook toegang hebben tot het crisis-overbruggingsrecht. In dit geval wordt de vergoeding echter niet verdubbeld.


  • Wanneer ?

Deze nieuwe bedragen zijn van toepassing vanaf de verplichting tot sluiting die op maandag 19 oktober 2020 in werking is getreden. Ze zullen vooral betrekking hebben op horecazaken, traiteurs, nachtclubs, foorkramers, maar ook actoren uit de cultuur- en evenementensector. Het dubbel overbruggingsrecht kan je enkel aanduiden voor de maanden oktober en november.


Ook nuttig om te weten


De toegang tot deze twee versterkte overbruggingsrechten geldt zelfs in het geval van aanvullende regionale steun. De twee mechanismen zijn dus volledig cumulatief.


Meer weten? Neem contact op met je socialeverzekeringsfonds.


Bronnen

Mots clés

Articles recommandés

Wijzigingen inzake de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Nieuw! Wat is de pensioenbonus en hoe bouwt u die op?

Gewaarborgd minimumpensioen : wat is het?