Stewardship van familiebedrijven: hun belang voor de samenleving

Goed om weten : Itinera Institute conferentie, 2 december 2019 in Brussel


Wereldwijd leveren familiebedrijven de grootste bijdrage aan de economische waarde die in hun gastland wordt gecreëerd. Al te vaak worden ze nog gelijkgesteld met kleine bedrijven, maar veel grote bedrijven zijn familiebedrijven, zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Het grote publiek en de politici beseffen vaak niet op welke manier familiebedrijven bijdragen tot de economische groei en de samenleving.


De centrale gedachte achter het bestuursmodel van familiebedrijven is ‘stewardship’. Dat wil zeggen dat de familiale aandeelhouders die hun onderneming controleren, vooral oog hebben voor waardecreatie op de lange termijn.


Karel Volckaert, visiting fellow bij Itinera, en hoofdeconoom Ivan Van de Cloot leggen in deze lezing uit wat het belang is van familiebedrijven en stewardship voor de samenleving en met welke beleidsproblemen ze geconfronteerd worden.

Gelet op het “stewardship” als hun bijzonder kenmerk, zijn we mogelijk geroepen om een bijzondere rol te spelen in de sterkte van het economisch weefsel van het land.


Prof dr Philippe Haspeslagh (Voorzitter FBN en ARDO) en dhr. Olivier Hamoir (Adviseur van familiale holdings) reflecteren vanuit hun ervaring op de Itinera-studie.


Waar ? Itinerahouse, Hertogstraat 131, 1000 Brussel


Naar de Itinera studie ? Stewardship van familiebedrijven, 1.98 MB


Over Itinera








Mots clés

Articles recommandés

Een bedrijf oprichten of een bedrijf overnemen? zoek de 7 verschillen

6 knelpunten én oplossingen voor een circulaire economie

ConsumerConnect: de nieuwe website voor consumenten