Auteursrechten: de wijzigingen van de fiscale regeling zullen de kunstenaars bestraffen!!

Terwijl de minister van Financiën Van Peteghem ijvert voor de beperking van het toepassingsgebied van de fiscale regeling inzake auteursrechten en naburige rechten tot de “echte” auteurs en kunstenaars, hetgeen, terloops, in strijd is met de Grondwet, blijkt uit de richtsnoeren die aan de ministerraad werden voorgelegd dat er een ratio wordt ingevoerd die de auteurs en kunstenaars met een laag inkomen bijzonder bestraft.

​Dit is net het tegengestelde van hetgeen de minister verdedigt.

Waarover gaat het?

Het bedrag van de door de creatie van het werk verkregen auteursrechten en naburige rechten mag niet meer bedragen dan 30% van het totale door de opdrachtgever betaalde bedrag.

Bijvoorbeeld, een componist krijgt de opdracht een muziekstuk te maken. De opdrachtgever bepaalt dat het gehele aan de componist betaalde bedrag de tegenprestatie vormt voor de verkrijging van de exploitatierechten op het werk. Stel dat dit 1.000 EUR is. Momenteel wordt dit bedrag beschouwd als inkomsten uit roerende goederen die worden belast tegen het tarief van 15% na aftrek van forfaitaire kosten. De componist zal derhalve een nettobedrag van 925 euro ontvangen.

Met de invoering van de ratio wordt het aandeel dat in aanmerking komt voor de belastingregeling voor auteursrechten beperkt tot 30%.

De 700 euro die de componist verkrijgt, zal dus worden belast als beroepsinkomsten (belastbaar tegen het marginale tarief per schijf).

Dan houdt de componist, indien het inkomen wordt belast tegen 50%, een bedrag over van 350 EUR. Bovendien zal hij socialezekerheidsbijdragen moeten betalen over het bedrag van 700 EUR. Ten slotte zal de laatste 300 EUR worden belast tegen een tarief van 15% na aftrek van de forfaitaire kosten.

De componist zal dus na de wijziging door de minister van Financiën maximaal 627,50 EUR overhouden, d.w.z. een verlies aan netto-inkomsten voor de componist van 297,50 EUR ...

Met andere woorden, de hervorming zal de belasting van "echte" auteurs en kunstenaars aanzienlijk verhogen. Dit idee om een ratio in te voeren moet absoluut worden losgelaten.

Mots clés

Articles recommandés

Blijvende onzekerheid ontrent de fiscale neutraliteit van de vereenvoudidge zusterfusie ...

Op weg naar circulair ondernemen, inbegrepen voor KMO's : het debat op Kanaal Z

Loonkost per gepresteerd uur steeg vorig jaar met 9,1%