Beslag op het bruto of netto bedrag?

In geval van een veroordeling van een werkgever tot betaling van een bruto bedrag aan een werknemer, is er al jaren debat over de vraag of de werknemer betaling kan eisen – inclusief via beslaglegging – op het bruto bedrag.

In een baanbrekende beslissing van het Hof van Beroep in Luik heeft DEL-Law uitdrukkelijke bevestiging verkregen dat de werknemer enkel aanspraak kan maken (en dus beslag kan leggen of kantonneren) op het netto bedrag na aftrek van werknemersbijdragen aan de sociale zekerheid (13,07%) en de loonbelasting volgens de schaal, die soms kan oplopen tot 50%.

Het Hof heeft inderdaad geoordeeld dat de werknemer geen recht heeft om aanspraak te maken op de sociale bijdragen of bedrijfsvoorheffingen waarvan alleen de staat de schuldeiser is. De werknemer heeft alleen recht op het netto bedrag, zoals door het Hof bevestigd.

Deze baanbrekende beslissing is een aanzienlijke overwinning die zich verzet tegen de praktijk van sommige advocaten en deurwaarders die beslag leggen of een kantonnement eisen op het brutobedrag, waardoor de werkgever aanzienlijke bedragen moet vastzetten gedurende de hele beroepsprocedure, die jaren kan duren.

Mots clés

Articles recommandés

Prijzengeld betaalde sportbeoefenaars onder sociaal recht (KB van 9 april 2024)

PB-formulieren aanslagjaar 2024 downloaden …

Budgettaire toestand België 2024: update van het Monitoringcomité en meerjarenplan 2025-2029