Sociale verkiezingen: wat is de occulte beschermingsperiode voor de kandidaten?

Ter herinnering, de leden van het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk) / OR (Ondernemingsraad), hun vervangers en de niet-verkozen kandidaten genieten van een ontslagbescherming. Dit betekent dat ze niet ontslagen kunnen worden om redenen die verband houden met de uitoefening van hun mandaat en dat er een speciale procedure moet worden gevolgd om hun arbeidsovereenkomst te beëindigen (zelfs in geval van dringende reden). Wij zullen hier niet terugkomen op deze zeer complexe en formele procedures.

De verkozen kandidaten zijn beschermd voor 4 jaar.

De duur van de bescherming voor de niet-verkozen kandidaten is in principe dezelfde als die voor de verkozen werknemersvertegenwoordigers. Echter, de duur van de bescherming voor kandidaten is beperkt tot 2 jaar na de publicatie van de verkiezingsresultaten als de werknemer niet verkozen is tijdens twee opeenvolgende verkiezingen (bijvoorbeeld, als een werknemer kandidaat is voor de verkiezingen in 2020 en 2024 en niet verkozen wordt, eindigt zijn bescherming in 2026).

De beschermingsperiode begint 30 dagen voor de aangekondigde datum van de sociale verkiezingen (X-30). Aangezien een werknemer tot 35 dagen na deze datum (X+35) zijn kandidatuur kan indienen, is er een periode van 65 dagen waarin een werkgever een werknemer kan ontslaan zonder te weten dat deze werknemer beschermd is (deze periode wordt de "occulte periode" genoemd) en dus in strijd met de speciale ontslagprocedure.

Voor de sociale verkiezingen van 2024 begint de "occulte periode":

  1. op zijn vroegst (afhankelijk van de gekozen datum voor de sociale verkiezingen - veronderstelling van de eerste beschikbare datum van 13 mei 2024) op 14 januari 2024 en eindigt op 19 maart 2024;
  2. of op zijn laatst – veronderstelling van de laatste beschikbare datum van 26 mei 2024 - op 27 januari 2024 en eindigt op 1 april 2024.

De enige manier om te voorkomen dat een werknemer enige ontslagbescherming geniet voor de sociale verkiezingen (ervan uitgaande dat ze nog niet beschermd zijn voor de verkiezingen van 2020 - te verifiëren) is om daadwerkelijk de beëindiging van de arbeidsovereenkomst te melden vóór de “occulte periode”en voordat hij kandidaat is voor de sociale verkiezingen.

Nu, als alternatief, zou men de arbeidsovereenkomst kunnen beëindigen na X-30 maar vóór X+35, zijnde de datum waarop de lijst van kandidaten wordt meegedeeld, of met andere woorden tijdens de "occulte periode".

Concreet, zelfs als een kandidaat al beschermd is tijdens de "occulte periode", is er een groot verschil in termen van bescherming aangezien de werknemer in dit geval verplicht is om de heraanwerving te vragen en zo niet, hij geen enige ontslagbeschermingsvergoeding krijgt - in tegenstelling tot een ontslag na de occulte periode waar de vaste beschermingsvergoeding van 2, 3 of 4 jaar loon afhankelijk van de anciënniteit verschuldigd is, zelfs als de werknemer de heraanwerving niet vraagt. Met andere woorden, zelfs als de werknemer al kandidaat en beschermd is, kunt u in het ergste geval hem nog steeds heraanstellen en niets betalen.

Mots clés

Articles recommandés

1 op de 20 werknemers geconfronteerd met fysieke bedreigingen

Meer dan een op drie werkgevers organiseert sociale verkiezingen op 16 mei 2024

Cijfer van de maand: 50% van de vastgestelde overtredingen op bouwplaatsen heeft te maken met het risico van vallen op hoogte