63 miljoen euro voorzien om de zwaarst door de crisis getroffen ondernemingen te ondersteunen

Op voorstel van Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, minister-president Rudi Vervoort en Sven Gatz, minister van Financiën en Begroting, heeft de Brusselse regering ingestemd met het principe van een nieuwe steunmaatregel voor ondernemingen die moeilijkheden ondervinden door de COVID-19-crisis.

Deze nieuwe steunmaatregel is bedoeld om de zwaarst getroffen sectoren te steunen, namelijk het uitgaansleven, de toeristische logiezen, de evenementen, de restaurants en cafés en sommige van hun toeleveranciers, de sport en het personenvervoer. Er is een budget van 63 miljoen euro vrijgemaakt.

De bedoeling van deze nieuwe maatregel is om steun te verlenen aan ondernemingen die eind 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 moesten sluiten of in hun activiteiten werden belemmerd door de verschillende gezondheidsmaatregelen (volledige sluiting van discotheken, beperking van het aantal personen per tafel in restaurants en cafés, beperking van het aantal personen bij evenementen ...). Hoewel het Overlegcomité heeft besloten om alles te heropenen, wordt het herstel nog steeds belemmerd door het gebrek aan kasmiddelen of de impact van telewerken, vooral in bepaalde Brusselse wijken.

1. DE PREMIE 2022

Een ‘Premie 2022’ voor de discotheken, de evenementen, de restaurants, cafés, en hun toeleveranciers, het toerisme, de sport en het personenvervoer. Budget: 45 miljoen euro.

De bedragen worden vastgesteld op basis van het percentage omzetverlies en het aantal VTE’s: het omzetverlies wordt berekend door een vergelijking van 2019 en 2021 en moet ten minste 60% bedragen.

Aantal VTE’s

Bedragen

Minder dan 10

5.000 euro

10 of meer

7.500 euro

Als de onderneming in dezelfde periode een verlies heeft geleden van meer dan 75%, zijn de bedragen de volgende:

Aantal VTE’s

Bedragen

Minder dan 10

11.000 euro

10 of meer

15.000 euro

Er is een forfaitair bedrag van 4.000 euro voorzien voor ondernemingen die in 2019, 2020 en 2021 zijn opgericht.

2. DE TL3 PREMIE

Een ‘TL3-premie’ voor de toeristische logiezen, met een bedrag van 1.100 euro per accommodatie-eenheid. Budget: 18 miljoen euro. Bovendien zullen de jeugdherbergen opnieuw gewestelijke steun ontvangen.

De premies zullen voor de ondernemers beschikbaar zijn na de goedkeuring van de besluiten, de adviezen van de sociale partners en de Raad van State en de kennisgeving aan de Europese Commissie. De precieze datum zal onder meer aangekondigd worden op deze site en via de nieuwsbrief Ondernemen in Brussel. De adviseurs van 1819 beschikken momenteel nog niet over meer informatie.


Bron : 1819.brussels, maart 2022

Mots clés

Articles recommandés