Eerste projectoproep 'Belgium builds back circular' ter promotie van de circulaire economie in België

Met deze eerste projectoproep 'Belgium Builds Back Circular' of BBBC op initiatief van minister Zakia Khattabi en minister Pierre-Yves Dermagne, wil de federale overheid innoverende projecten en onderzoeksactiviteiten steunen die de circulaire dimensie integreren in vier specifieke sectoren : e-bikes, windenergie, gezondheidszorg en biomimetica.

Zorgt uw project voor nieuwe circulaire productieprocessen en productontwerp m.b.t. tot een van de vier thema's, of bent u dit van plan? Dan is deze oproep voor u bestemd!

Context

De Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert op 15 juni de eerste projectoproep 'Belgium Builds Back Circular' of BBBC. De oproep wil de transitie naar een meer circulaire economie in België versnellen en maakt deel uit van het nationaal plan voor herstel en veerkracht (NPHV). Dit plan streeft ernaar de gevolgen van de coronapandemie voor de EU-landen op te vangen door een economie te stimuleren die rekening houdt met sociale en ecologische dimensies. De BBBC-oproep richt zich in de eerste plaats tot kmo’s en onderzoekscentra.

Deze eerste projectoproep BBBC maakt deel uit van het nationaal plan voor herstel en veerkracht (NPHV(externe link)). Het NPHV wordt gefinancierd door een tijdelijk Europees fonds, Next Generation EU(externe link) dat de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie voor de EU-landen wil opvangen door de economie te herlanceren en de samenleving te ondersteunen. Het nationaal plan houdt hierbij rekening met de Green Deal-doelstellingen. Het investeringsproject BBBC ondersteunt de transitie naar een circulaire economie.

Thema's

Deze oproep richt zich in de eerste plaats tot kleine en middelgrote ondernemingen en onderzoekscentra.



Deze oproep omvat vier thema's : e-bikes, windenergie, gezondheidszorg en biomimetica.

Bedragen

BBBC zal bestaan uit twee of drie fases projectoproepen met verschillende prioriteiten en thema's ie de transitie naar een meer circulaire economiewillen stimuleren. Circulaire economie is één van de prioriteiten van het NPHV.

De eerste projectoproep focust op ecodesign, terwijl de volgende projectoproep ook gericht zal zijn op de vervanging van chemische stoffen.

Voor deze eerste oproep bedraagt de financiële ondersteuning per project minimum 250.000 en maximum 1.000.000 euro. De projecten zullen de steun ontvangen in overeenstemming met de regels voor staatssteun.

Afsluiting van de projectoproep (uiterste datum voor het indienen van projectvoorstellen) is 31 oktober 2022. De financiële ondersteuning per project varieert van 250.000 tot 1.000.000 euro.

CONTACT

Voor meer informatie over deze projectoproep kunt u mailen naar het directoraat-generaal Leefmilieu via bbbc@health.fgov.be(link stuurt een e-mail)

BIJGEVOEGDE DOCUMENTEN

  • Memorandum
  • Deelnameformulier (binnenkort beschikbaar)

Meer informatie

Bron: De Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 15 juni 2022


Milieu en MobiliteitF.F.F.Deze overheidsinitiatieven steunen circulair ondernemen !!! VLAIO zet er een aantal in de kijker.​

Mots clés

Articles recommandés

Neen, alles is niet ok met onze economie!

Cyberaanvallen KMO's/ ZKO's: is jouw onderneming voorbereid?

Vragen en antwoorden over de herziene richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD)