Aankondiging van de data voor B2B-elektronische facturering in Frankrijk

Na het recente uitstel van de Franse regelgeving inzake elektronische facturering, heeft het land nu voorgestelde nieuwe deadlines aangekondigd.


Geschiedenis van de Franse e-factureringsmandaten

Momenteel is elektronische facturering verplicht voor zakelijke transacties met de overheid (B2G) in Frankrijk. Elke overheidsinstantie moet in staat zijn elektronische facturen te accepteren, en hun leveranciers zijn verplicht deze elektronisch te verzenden.

Net als vele landen wereldwijd, zal de Franse regelgevingsroutekaart voor elektronische facturering (e-facturering) ook mandaten voor business-to-business (B2B) transacties omvatten.

B2B-mandaten zouden vanaf juli 2024 beginnen. Echter, in juli 2023 kondigde de regering een uitstel van de regelgeving aan, maar specificeerde geen nieuwe startdatum, waardoor Franse bedrijven en e-factureringsleveranciers in het ongewisse bleven over wanneer de regelgeving van kracht zou worden.

De regering heeft nu een wetswijzigingsvoorstel rondgestuurd, met nieuwe voorgestelde data.


Voorgestelde regelgevingsdata in Frankrijk

Het wetswijzigingsvoorstel van de regering biedt drie data, die cruciaal zullen zijn voor alle B2B-bedrijven in Frankrijk.

  • 2025 - Vrijwillige pilotperiode voor alle bedrijven.
  • 1 september 2026 - Grote en middelgrote bedrijven moeten elektronische facturen uitgeven.
  • 1 september 2027 - Middelgrote, kleine en microbedrijven moeten elektronische facturen uitgeven.

De voorgestelde data staan niet vast. De data van inwerkingtreding kunnen met één kwartaal worden aangepast om een betrouwbare uitrol te garanderen. De implementatie van de transmissie van transactiegegevens zal hetzelfde schema volgen.


Wat betekenen de nieuwe data voor Franse bedrijven?

De herziene tijdlijnen moeten Franse bedrijven niet aanzetten tot achteroverleunen. Integendeel, ze moeten deze tijd gebruiken om de nodige processen voor regelgevende naleving vast te stellen.

De weg naar naleving van e-facturering kan complex zijn, ongeacht de grootte van een bedrijf. Daarom is het cruciaal dat Franse bedrijven zo snel mogelijk beginnen met hun e-factureringscompliance-traject.

2025 zal een vrijwillige pilotperiode zijn voor alle bedrijven in Frankrijk. Dit jaar biedt bedrijven de kans om hun processen te testen en tijd toe te wijzen voor het creëren van het vereiste ecosysteem voor het integreren van e-facturering in hun ERP-, CRM- en bedrijfsworkflows.

Niet alleen testen is essentieel, maar ook samenwerken met de juiste e-factureringsprovider is van groot belang.


Het gemak van elektronische facturering met Unifiedpost Group

Als onderdeel van de regelgeving moeten B2B-facturen worden overgedragen via een centraal platform, of via geaccrediteerde dienstverleners die verbonden zijn met het centrale platform. Geaccrediteerde dienstverleners (PDP's) bieden bedrijven de geruststelling dat hun facturen en processen voldoen aan de lokale regelgeving.

In samenwerking met ECMA ondergaat Unifiedpost Group momenteel het PDP-certificeringsproces voor jefacture.com (handelsmerk van ECMA). De PDP-certificering stelt het PDP-platform in staat het centrale register bij te werken en het onboardingproces van kleine en middelgrote bedrijven te stroom

Mots clés

Articles recommandés

Opzeggingsrecht : de vereiste informatie

Het tijdperk van de fiscale transparantie

Strijd tegen de greenwashing !