Aanpassing van fiscale procedures in België

Onlangs heeft de KVABB een brief gestuurd naar de Belgische belastingautoriteiten met zorgen over wijzigingen in de procedures voor het indienen van belastingaangiften en BTW-rekeninguittreksels.

In een brief gedateerd 14 november 2023, uit Ludo Van den Bossche, Voorzitter van de KVABB, twee belangrijke zorgen.

  • Authenticatie

Ten eerste, vanaf 31 januari 2024, kunnen belastingaangiften niet langer worden ingediend met een commercieel certificaat, zoals Isabel, maar vereisen een authenticatie via eID of ItsMe.

Hoewel deze overgang beheersbaar is, ontstaat er een significant probleem: toegang tot eerdere belastingaangiften en de bijbehorende ontvangstbewijzen, ingediend via een commercieel certificaat, zal niet meer mogelijk zijn.

De KVABB beschouwt dit als onaanvaardbaar in het digitale tijdperk en schadelijk voor de efficiënte werking van boekhoudkantoren.

  • Verzenden van BTW-rekeninguittreksels

Ten tweede, de KVABB brengt de kwestie van het verzenden van BTW-rekeninguittreksels naar voren. Momenteel worden de uittreksels niet digitaal voorbereid op Myminfin voor belastingplichtigen met een nulsaldo of degenen die BTW moeten terugvorderen.

De KVABB begrijpt deze beperking niet, vooral in een tijdperk waar digitalisering wordt bevoordeeld.

Deze uittreksels zijn essentieel voor accountants om de exacte fiscale situatie te verifiëren in verhouding tot de jaarrekeningen.

De KVABB vraagt dat alle voorgaande belastingaangiften, ongeacht de software die gebruikt werd om ze in te dienen, toegankelijk worden gemaakt via Myminfin. Deze maatregel zou continuïteit en efficiëntie in het werk van fiscale professionals waarborgen.

Bovendien suggereert de organisatie dat de BTW-rekeninguittreksels digitaal worden voorbereid in Myminfin voor alle belastingplichtigen, ongeacht hun fiscale situatie.

De brief van de KVABB benadrukt belangrijke uitdagingen gerelateerd aan de overgang naar meer gedigitaliseerde belastingaangiftemethoden in België. De reacties en maatregelen van de belastingautoriteiten op deze zorgen zullen cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat het belastingaangifteproces functioneel en toegankelijk blijft voor alle professionals in de sector.

Mots clés

Articles recommandés

De belastingdruk op arbeid in België in 2023. De OESO bevestigt ons wereldleiderschap in haar laatste studie!

PB-formulieren aanslagjaar 2024 downloaden …

Opening van Tax-on-web en indieningstermijnen voor de PB-aangifte 2024