Accountancy Europe benoemt Eelco van der Enden tot nieuwe Chief Executive

Accountancy Europe heeft Eelco van der Enden benoemd tot nieuwe Chief Executive. Hij zal de organisatie vanaf januari 2025 vervoegen. Deze benoeming volgt op een grondig zoekproces naar een nieuwe CEO, geleid door de huidige voorzitter Mark Vaessen met de steun van een selectiecomité en het executive search bedrijf Mavence.

Eelco van der Enden zal Olivier Boutellis-Taft opvolgen, die na 18 jaar aan het roer van de organisatie zal terugtreden om zich te concentreren op North Star Transition, een organisatie die hij mede heeft opgericht als reactie op de klimaat-, biodiversiteits- en sociale crises.

Voorzitter Mark Vaessen zei: “Eelco heeft uitgebreide leiderschapservaring in een internationale omgeving en is gewend te werken in het publieke belang, meest recentelijk als CEO van de Global Reporting Initiative. Hij kent de professie en Accountancy Europe goed, aangezien hij jarenlang voorzitter is geweest van onze Tax Policy Group, waarbij hij de aanpak van de professie inzake belastingtransparantie en ethiek heeft helpen transformeren. We kennen Eelco als een consensusbouwer met een inclusieve leiderschapsstijl. Ik ben er zeker van dat hij zal voortbouwen op de sterkte van ons uitstekende team in Brussel om onze lidorganisaties op de best mogelijke manier te dienen.”

Over de vertrekkende CEO zei Mark verder: “Ik wil hulde brengen aan Olivier voor zijn 18 jaar aan het roer van Accountancy Europe. Met zijn visie, gedrevenheid en leiderschap heeft hij Accountancy Europe echt getransformeerd tot de hoog gerespecteerde stem voor de professie die het vandaag de dag is, zowel in Europa als internationaal. Olivier laat een gezonde organisatie achter met een fantastisch team. We zullen ervoor blijven zorgen dat de Europese professie waarde toevoegt waar mogelijk, met thought leadership en constructieve bijdragen aan de debatten, of het nu gaat om bedrijfsrapportage, corporate governance, assurance, belasting of de digitale agenda.

Eelco brengt meer dan 35 jaar ervaring mee in bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hij was eerder hoofd van PwC’s Global ESG Platform voor Tax, Legal, People & Organization Services en heeft verschillende leidinggevende functies bekleed bij beursgenoteerde bedrijven, waaronder rollen als Hoofd Treasury, Risicobeheer en Belasting. Meest recentelijk was Eelco Chief Executive Officer van de Global Reporting Initiative, waar hij de organisatie door baanbrekende veranderingen in duurzaamheidsrapportage leidde.

Commentaar gevend op het zoekproces zei vicevoorzitter Shauna Greely en lid van het CEO selectiecomité: “We hebben een uitgebreid en robuust zoekproces doorlopen met de hulp van Mavence. We waren onder de indruk van het kaliber en de kwaliteit van de kandidaten die we hebben geïnterviewd. Ik ben erg blij dat de Raad van Bestuur unaniem heeft ingestemd dat Eelco de beste kandidaat was voor de functie.

Vicevoorzitter Jens Poll voegde daaraan toe: “Ik kijk er erg naar uit om met Eelco samen te werken tijdens mijn komende tweejarige termijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze naadloze opvolging in snel veranderende tijden ons als organisatie in staat zal stellen om samen uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen.

Olivier verklaarde: “Ik ben verheugd dat Eelco het overneemt. Ik ken hem goed en ben ervan overtuigd dat hij het perfecte leiderschap, de visie en de managementstijl naar Accountancy Europe brengt.

Over zijn benoeming zei Eelco: “Ik ben vereerd om bij Accountancy Europe te komen, een zeer gerespecteerde organisatie die ik al vele jaren ken. Met het geweldige team van professionals en de erfenis die Olivier achterlaat, ben ik ervan overtuigd dat we zullen blijven bijdragen aan de waarde voor de professie, het bedrijfsleven en de samenleving. De veranderingen die zich in Europa en de rest van de wereld voltrekken, bieden zowel uitdagingen als spannende mogelijkheden. Ik kijk ernaar uit om met jullie allemaal samen te werken en in contact te komen.

Mots clés

Articles recommandés

Deel mee aan de week van de mobiliteit : vanaf deze maandag... Mis het niet !

Brussel biedt terugbetaling kosten bij aanwerving van een werkzoekende met een beperking

De Brusselse werkloosheidscijfers, einde augustus