Laatste jaarverslag van de CFI : knelpunten, cijfers, trends en analyse van het recordjaar 2023 !

Dit document, dat aanbevolen lectuur is, combineert relevante statistieken, analyses en kwalificerende opmerkingen.

Het begrijpen en doorgronden van deze complexe en veelzijdige realiteit is de sleutel tot het nemen van de best mogelijke maatregelen!

Nieuwe zaken : 50% meer dan in 2022 ....

De CFI heeft als opdracht meldingen van verdachte verrichtingen, geldmiddelen of feiten te ontvangen van onderworpen entiteiten vermeld in de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten van buitenlandse meldpunten in het kader van internationale samenwerking en van anderen, door de wet aangeduide diensten van de Staat.

De CFI ontving in 2023 in totaal 79.211 mededelingen van informatie (meldingen van verdachte verrichtingen, geldmiddelen of feiten, informatie van buitenlandse tegenhangers en diensten van de Staat) die werden gegroepeerd in 63.753 nieuwe zaken en 15.458 aanvullende mededelingen van informatie in zaken die eerder werden geopend.


Het jaar 2023 werd opnieuw gekenmerkt door een recordaantal meldingen die de CFI heeft ontvangen. Na het ronden van de vijftigduizend grens in 2022, kregen ze vorig jaar bijna tachtigduizend meldingen bij de CFI binnen (79.211). Er werden 1.316 nieuwe dossiers en meer dan duizendvijfhonderd nuttige inlichtingen meegedeeld aan de gerechtelijke overheden, de administratieve overheden van de Staat (CAF, SIOD, FOD Economie, ...) en de controleautoriteiten, in toepassing van de artikelen 83 en 121 van de wet van 18 september 2017.

Het merendeel van de meldingen van vermoedens is afkomstig van kredietinstellingen en van betalingsinstellingen.

Een ander opzienbarend cijfer in 2023 ? Het bedrag van de verrichtingen : meer dan 2,4 miljard euros

Trends op het vlak van Witwassing en financiering van terrorisme

1) Zoals het door de voorzitter van de CFI in zijn voorwoord duidelijk onderlijnen, meer en meer in dossiers van de CFI vastgesteld dat personen in ruil voor een commissie hun expertise en
infrastructuur laten gebruiken om de activiteiten van criminelen een schijn van legitimiteit te geven, terwijl
die criminelen zelf in de schaduw kunnen blijven zittendie criminelen zelf in de schaduw kunnen blijven zitten.

Sedert enkele jaren bestaat één van de grootste uitdagingen voor zowel de onderworpen entiteiten als de CFI erin om te voorkomen dat lege of slapende vennootschappen gebruikt worden in polycriminele witwasconstructies. Meer en meer zien we in dossiers van de CFI dat personen in ruil voor een commissie hun expertise en infrastructuur laten gebruiken om de activiteiten van criminelen een schijn van legitimiteit te geven, terwijl die criminelen zelf in de schaduw kunnen blijven zitten.

De constructies die deze “witwasprofessionals” aanbieden maken gebruik van een veelheid aan vennootschappen en bankrekeningen en doen een beroep op een groot aantal stromannen en muilezels in binnen- en buitenland waardoor het witwasschema moeilijker te doorgronden is. Het gebruik van lege of slapende vennootschappen is ook een hoog risico dat werd geïdentificeerd binnen de nationale risicoanalyse van witwassen van geld, die afgelopen maart werd goedgekeurd door het Ministerieel Coördinatiecomité voor de strijd tegen het witwassen van geld1 . Om dit risico te voorkomen werden al een aantal maatregelen genomen, zoals het schrappen van een groot aantal slapende vennootschappen uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. Andere maatregelen worden momenteel voorbereid.

2) Het gebruik van lege of slapende vennootschappen is ook een hoog risico dat werd geïdentificeerd binnen de nationale risicoanalyse van witwassen van geld, die afgelopen maart werd goedgekeurd door het Ministerieel Coördinatiecomité voor de strijd tegen het witwassen van geld

Om dit risico te voorkomen werden al een aantal maatregelen genomen, zoals het schrappen van een groot aantal slapende vennootschappen uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. Andere maatregelen worden momenteel voorbereid.

3) Door zijn centrale ligging in Europa is België altijd al geconfronteerd geweest met internationale drughandel en de CFI heeft altijd veel belang gehecht aan samenwerking met de autoriteiten en diensten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van dit fenomeen op het terrein. De laatste jaren lijkt het fenomeen echter toe te nemen. Een grote deel van de bedragen die de CFI identificeert op het vlak van witwasssen zijn rechstreeks or onrechtstreeks afkomstig van drughandel.

Technologische ontwikkelingen

De technologische ontwikkelingen en de manier waarop virtuele realiteit ons dagelijks handelen en ons bewust beïnvloedt heeft een grote impact op het werk van de CFI. We merken op dat die nieuwe

sferen van (digitale) invloed zich onder andere vertalen en manifesteren in snel evaluerende financiële producten en betaalwijzen. De CFI houdt de evoluties met betrekking tot het internationale bereik en het

mogelijk ondermijnend potentieel van nieuwe technologieën nauwlettend in het oog.

Key figures

Op deel V van het jaarverslag vind u cijfers, commentaars, analyse ... nochtans op het vlak van melding en onderliggende misdrijven.


Mots clés