Bazel III: nieuwe EU-regels maken banken weerbaarder

De Raad van 30 mei 2024 heeft nieuwe regels aangenomen om banken die in de EU actief zijn beter bestand te maken tegen economische schokken. De wijzigingen moeten banken weerbaarder maken, en hun toezicht en risicobeheer versterken. Daarnaast zullen ze het toezicht en de duurzaamheid binnen de banksector versterken.

Vincent Van Peteghem, minister van Financiën van België

De Bazel III-normen doen de weerbaarheid van de bankensector er aanzienlijk op vooruitgaan. De nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat Europese banken kunnen blijven werken bij economische schokken. De sector zal er ook duurzamer op worden en beter voorbereid zijn op de groene en de digitale transitie. Dit is een belangrijke stap voor de verdieping van de bankenunie.

Knelpunten

De nieuwe regels actualiseren de verordening kapitaalvereisten en de richtlijn kapitaalvereisten, die de Bazel III-normen omzetten in EU-wetgeving.

Het belangrijkste kenmerk van de hervormingen is de invoering van een zogenaamde output floor die het risico van buitensporige verlagingen van de kapitaalvereisten van banken beperkt en deze vereisten beter vergelijkbaar maakt. De output floor houdt in dat voor de kapitaalvereisten die door interne modellen van instellingen worden gegenereerd, een ondergrens wordt bepaald van 72,5% van de kapitaalvereisten die zouden gelden indien die instellingen standaard­benaderingen zouden gebruiken.

De nieuwe regels geven niet alleen uitvoering aan de Bazel III-normen, ze voorzien ook in geharmoniseerde minimumeisen voor bijkantoren van banken uit derde landen en voor het toezicht op hun activiteiten.

Er komt ook een prudentiële overgangsregeling voor cryptoactiva en wijzigingen voor een beter beheer van ecologische, sociale en governance­risico's door banken.

Volgende stappen

Dit is de laatste stap in de goedkeurings­procedure. De gewijzigde verordening kapitaalvereisten en richtlijn kapitaalvereisten worden nu bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU en treden 20 dagen later in werking.

De lidstaten hebben 18 maanden om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. De verordening is van toepassing met ingang van 1 januari 2025.

Achtergrond

De Bazel III-normen zijn overeengekomen door het Bazels Comité voor bankentoezicht (BCBS), om de prudentiële regelgeving, het prudentieel toezicht en het risicobeheer van banken te verbeteren als reactie op de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008. De verordening kapitaalvereisten en de richtlijn kapitaalvereisten vertalen de internationale normen van Bazel in EU-wetgeving.

De Europese Commissie diende op 27 oktober 2021 voorstellen in om de Bazel III-normen ten uitvoer te leggen door middel van wijzigingen van de verordening en de richtlijn kapitaalvereisten. De Raad en het Parlement bereikten op 27 juni 2023 een voorlopig politiek akkoord over de voorstellen.

Naar de pagina "Vergaderingen"

Mots clés