Belastingstimulans voor elektronische facturatie in België: de situatie in 2024!

De Belgische regering heeft een wetsontwerp ingediend dat tot doel heeft het BTW-Code van het land te wijzigen. Het wetsontwerp stelt officieel de invoering van een verplichting tot elektronische facturatie tussen bedrijven (B2B) vast tegen januari 2026. Het doel van dit wetsontwerp en de invoering van een B2B-verplichting is om de gegevensuitwisseling tussen bedrijven en de Federale Overheidsdienst Financiën te digitaliseren, automatiseren en versnellen.

Een innovatief aspect dat bedoeld is om bedrijven aan te moedigen het wetsontwerp te ondersteunen, is de introductie van een belastingstimulans. Deze stimulans vertegenwoordigt de eerste erkenning van de mogelijkheid om implementatie-, abonnements- en advieskosten gerelateerd aan elektronische facturatie voor bedrijven te compenseren.


Introductie van de belastingstimulans in België

Vanaf 1 januari 2025 zullen digitale investeringen in elektronische facturatie in aanmerking komen voor een belastingaftrek van 120%. Deze aftrek is van toepassing op facturatiepakketten die gebruik maken van gestructureerde elektronische formaten die elektronische facturatie (e-facturatie) vergemakkelijken.

Bovendien omvat deze maatregel de advieskosten die zijn verbonden aan de implementatie van de in de wet omschreven verplichtingen. De belastingaftrek zal geldig zijn van het belastbare tijdperk 2024 tot 2027.

De belastingstimulans van België is niet de eerste stimulans die we hebben gezien van overheden en belastingautoriteiten die elektronische facturatieregelingen willen opleggen. De regering van Singapore introduceerde een soortgelijke benadering om e-facturatie in 2022 te promoten. Bekijk onze blog over Singapore voor meer details.

Hoewel elektronische facturatie veel voordelen creëert voor zowel bedrijven als overheden, kunnen sommige bedrijven e-facturatieregelingen meer zien als een nalevingsvereiste dan als een gunstige praktijk. Door stimulansen te introduceren, helpen overheden bedrijven de voordelen van e-facturatie veel sneller te realiseren.


De voordelen voor Belgische bedrijven en de overheid begrijpen

Er zijn enkele concrete voordelen voor bedrijven die e-facturen uitwisselen met hun zakelijke partners; snellere betalingen, lagere druk- en verzendkosten, goedkopere en snellere factuurverwerking, lagere retentiekosten, om er maar een paar te noemen.

Volgens onderzoek uitgevoerd door het Belgisch Bureau voor Administratieve Vereenvoudiging, zou de keuze voor e-facturatie kunnen resulteren in besparingen van meer dan €3,6 miljard voor Belgische bedrijven.

Bovendien stellen e-facturen een snellere controle door de belastingautoriteiten mogelijk, dienend als een hulpmiddel om BTW-fraude te bestrijden en het zogenaamde BTW-gat aan te pakken.

De voorgestelde wetgeving benadrukt duidelijk het belang van interoperabiliteit in termen van inhoud (semantiek), formaat (syntaxis) en overdracht (technologie). Dientengevolge stelt de regering voor om de Europese Peppol-standaard in België te adopteren.


Hoe maximaal te profiteren van de overheidsstimulans

De overstap van handmatige, papiergebaseerde factureringstaken naar efficiënte elektronische processen kan in eerste instantie ontmoedigend lijken. Samenwerken met de juiste aanbieder van e-facturatie is essentieel om een soepele en naadloze overgang te garanderen.

De juiste aanbieder van e-facturatie zal u door het proces leiden en u helpen de voordelen en toegevoegde waarde te realiseren die elektronische facturatie creëert.

Unifiedpost Group is een toonaangevende wereldwijde aanbieder van e-facturatie. We werken met bedrijven van alle groottes en helpen hen snel de voordelen van elektronische facturatie te zien. Door onze oplossing te adopteren, kunnen bedrijven in België en andere landen ter wereld zich verbinden met lokale overheidsplatforms om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan lokale regelgeving.

Om uw overgang naar efficiënte elektronische factureringsprocessen te starten, neem contact op met een lid van ons lokale Belgische team dat u zal begeleiden door uw reis.

Mots clés

Articles recommandés

Opzeggingsrecht : de vereiste informatie

Sinterklaas in mei