Brussel : economische steunmaatregelen voor de evenementen- en cultuursector verlengd

Hoewel de cultuur- en evenementensector eindelijk weer kunnen functioneren zoals voor de crisis, kan het gebrek aan kasmiddelen hun herstel belemmeren. Om de ondernemingen in die sectoren te helpen hun activiteiten na maanden van sluiting en belemmeringen opnieuw op te starten, voerde de Brusselse regering een nieuwe economische steunmaatregel in, de ‘Advance-lening’, die specifiek gericht is op de cultuur- en evenementensector. Tegelijk met die beslissing werd ook het Garantiefonds voor die sectoren verlengd.

DE ADVANCE-LENING

Ter aanvulling van de economische premies en het garantiefonds voor de evenementensector, verlengd tot eind 2023, zal deze maatregel de betreffende Brusselse ondernemingen de mogelijkheid bieden om een voorschot van geldelijke middelen te ontvangen waarmee ze hun activiteiten kunnen hervatten, hun vaste kosten kunnen betalen en nieuwe projecten kunnen ontwikkelen.

Concreet heeft de lening van een voordelige rentevoet van 2% voor bedragen tussen 10.000 en 150.000 euro, met een terugbetaling na 12 maanden, over een periode van maximaal 36 maanden. De lening is voorbehouden aan ondernemingen met ten minste één vestigingseenheid in het Brussels Gewest in de evenementen- of cultuursector.

De aanvragen moeten vóór 15 november 2022 worden ingediend.

WELKE BEDRIJVEN KUNNEN VAN DE ADVANCE-LENING GENIETEN?

(Micro-, kleine en middelgrote) ondernemingen uit de evenementen- en cultuursector :

  • Productiebedrijf dat de bedoeling heeft om publiek te ontvangen en actief is in een of meer van de onderstaande domeinen : museumwerking en erfgoedkennis, podiumkunsten, muziek
    Onderneming die cultuurevenementen organiseert en regelmatig op cultureel vlak actief is
  • Onderneming die een of meer theaters of bioscopen beheert
  • Onderneming die de organisatie van producties ondersteunt : klank, licht, decor, uitrusting, enz.

+ zie de volledige voorwaarden in de productfiche op de site van St'art.

VERLENGING VAN HET GARANTIEFONDS

Tegelijkertijd werd ook het ‘Garantiefonds voor evenementen’ verlengd tot eind maart 2023. Dat fonds, dat ook bestemd is voor de evenementen- en cultuursector, stelt organisatoren in staat om gedekt te zijn tegen financiële verliezen die verband houden met annuleringen, uitstel of capaciteitsbeperkingen om gezondheidsredenen.

U kan uw aanvraag indienen tot 15 november 2022. De aanvraag moet minstens 1 maand vóór het evenement ingediend worden. De garantie heeft uitsluitend betrekking op evenementen die plaatsvinden voor 31 maart 2023.​

Mots clés

Articles recommandés

Twee derde van de woningen wordt door hun eigenaar bewoond

Bedrijfscashflow: hoe kun je die verbeteren?

Een vierde van de werkzame personen werkt buiten zijn of haar provincie van verblijf