CBN-advies 2021/01 – Uitgiftepremie

In dit advies (6 januari 2021) geeft de Commissie duiding bij de wijze waarop uitgiftepremies moeten worden verwerkt bij de kapitaalhoudende en de kapitaalloze vennootschappen.


Onderhavig advies heeft betrekking op de boekhoudkundige verwerking van de uitgiftepremie zijnde, in de gebruikelijke betekenis van deze term, het verschil tussen de uitgifteprijs van nieuwe aandelen en het gedeelte daarvan dat in kapitaal is omgezet. Door de afschaffing van het kapitaalbegrip bij de kapitaalloze vennootschap zal in principe bij een uitgifte van nieuwe aandelen door een kapitaalloze vennootschap niet langer sprake zijn van een uitgiftepremie.


Het advies houdt een actualisering in van het CBN-advies 142 – Uitgiftepremie. De Commissie geeft hierbij duiding bij de wijze waarop een dergelijke uitgiftepremie moet worden verwerkt en dit zowel bij de kapitaalhoudende vennootschappen (inzonderheid de naamloze vennootschap (NV) als bij de kapitaalloze vennootschappen (inzonderheid de besloten vennootschap (BV) en de coöperatieve vennootschap (CV). Wat betreft de kapitaalloze vennootschappen ligt de nadruk op de boekhoudkundige verwerking bij de omvorming van een kapitaalhoudende naar een kapitaalloze vennootschap.


De hier beoogde uitgiftepremie bestaat uiteraard niet bij de vereniging zonder winstoogmerk (VZW), internationale vereniging zonder winstoogmerk (IVZW) en de stichting en komt hier dan ook niet aan bod.


  1. Inleiding
  2. Schema van de jaarrekening en minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel
  3. Uitgiftepremie: beschikbare of onbeschikbare inbreng
  4. Uitgiftepremie is geen reserve – aanwending van de uitgiftepremie
    1. De uitgiftepremie bij een NV
    2. De uitgiftepremie bij een BV of een CV
      1. Nieuwe BV en CV vanaf 1 mei 2019
      2. BV en CV met voorheen geboekte uitgiftepremie
      3. Voorbeeldboekingen



Bron : CBN, advies van 30 september 2020

Mots clés

Articles recommandés

CBN-nieuw ontwerpadvies: uitgiftepremie