Conjunctuurbarometer in Brussel - lente 2024: de marktactiviteit zet een degelijke groei neer

In vergelijking met 2022 nam de internationale economische groei af. Met 3,1 % in 2023 was deze evenwel robuust. Tegen een achtergrond van vele renteverhogingen was dit verrassend. Deze lange reeks renteverhogingen deed de inflatie verder normaliseren in het grootste deel van de wereld.

De internationale handel in goederen stagneerde, door hogere uitgaven aan diensten, een groeivertraging in China en het conflict in het Midden-Oosten.

In vergelijking met andere grote economische blokken lag de economische groei in de eurozone laag (+0,4 %). Echter, niet alle lidstaten kenden eenzelfde economische dynamiek. Lidstaten met een grote dienstensector presteerden veelal beter dan leden met een industriële basis.

Met een economische groei van 1,5 % in 2023 lag de economische dynamiek in België een stuk hoger dan deze van het eurogebied. Dalende inflatie, de automatische indexering en een sterke arbeidsmarkt ondersteunden de consumptiegroei. Ook de bedrijfsinvesteringen groeiden erg sterk het voorbije jaar. Over de verschillende sectoren heen was het de dienstensector die groeide, terwijl de industrie haar activiteit zag afnemen. Voor 2024 wordt algemeen verwacht dat de inflatie verder afneemt en de economische groei voor België 1,4 % bedraagt. De belangrijkste risico’s situeren zich op het niveau van geopolitieke conflicten. De olieprijs is sinds enige tijd terug aan het toenemen onder impuls van conflicten, wat de inflatie terug kan doen toenemen en de economische activiteit afremmen.

In vergelijking met de recente crisisjaren was 2023 een relatief goed jaar voor de marktactiviteit in Brussel. Over het hele jaar kende de marktactiviteit in Brussel een groei van 0,7 % op jaarbasis, tegenover 0,4 % voor de rest van het land. Na een drietal jaar van stagnatie zijn in 2023 ook de investeringen van Brusselse ondernemers weer toegenomen. Dat herstel van de investeringen is bemoedigend, omdat het wordt gedragen door verschillende marktsectoren in Brussel. Accommodatie, sport, ontspanning en recreatie, bouw, en verhuur en lease zijn de sectoren die het meest bijdragen aan deze opleving. De sector van persoonlijke diensten leverde de grootste bijdrage aan de groei in 2023. Tegen een gunstige achtergrond van hernieuwd consumentenvertrouwen steeg het verkoopvolume sterk in de sectoren accommodatie (+33 %), sport, ontspanning en recreatie (+19 %) en restaurants (+6 %). Binnen de zakelijke dienstverlening droegen kantooractiviteiten (IT, rechtskundige en boekhoudkundige dienstverlening, administratieve diensten) ook bij aan de groei. In tegenstelling tot persoonlijke diensten en kantooractiviteiten, blijven logistiek en transport, de bouwsector en de meeste industriële activiteiten het moeilijk hebben in het Brussels Gewest.

Het aantal loontrekkende werknemers met domicilie in het Brussels Gewest bleef stijgen in heel 2023, maar in de tweede helft van het jaar minder dynamisch dan in de eerste helft. De vertraging is nog groter als we kijken naar het arbeidsvolume van deze loontrekkenden, waarvan de groei in de tweede helft van vorig jaar nauwelijks positief was.

Anderzijds bleef die evolutie in beide gevallen gunstiger voor de Brusselaars dan voor België in zijn geheel. Uitzendarbeid bleef stabiel in het Brussels Gewest in de tweede helft van 2023, maar kende op nationaal niveau een blijvende daling. Wat de aanwervingsintenties van Brusselse ondernemingen betreft, verslechterde de situatie globaal gezien tussen midden 2023 en eind 2023.

Hoewel er een hernieuwd optimisme wordt opgetekend in de handel en de industrie in de eerste vier maanden van 2024, bleven de werkgelegenheidsvooruitzichten in de belangrijke sector van zakelijke dienstverlening dalen tot in februari.

De werkloosheid in het Brussels Gewest is sinds begin 2023 gestaag toegenomen en laat gedurende vijftien maanden op rij een stijging optekenen. In het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal niet-werkende werkzoekenden met nog eens 3,4 % ten opzichte van het vorige jaar. Het groeitempo lijkt echter geleidelijk af te nemen, want de groei voor heel 2023 bedroeg 5,7 %. In de eerste drie maanden van 2024 was de stijging van de werkloosheid het sterkst bij jongeren onder de 25 jaar en bij werklozen van gemiddelde duur (tussen één en twee jaar).

Mots clés

Articles recommandés

Inschrijvingsverplichting werkende vennoten en helpers bij KBO : FAQ om niets te missen

De nieuwe AES-applicatie (Automated Export System) is in productie.

Fiscaliteit en parafiscaliteit van het woon-werkverkeer 2024