Covid 19 - Recente beslissingen van de Vlaamse Regering

Op de laatste Ministerraad van 13 november 2020 worden een aantal beslissingen genomen in het kader van de maatregelen voor particulieren en bedrijven…



Uitbreiding en versoepeling winwinleningen

(op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits)


Door de coronacrisis dreigt een groot aantal bedrijven in solvabiliteitsproblemen te geraken. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over de Winwinlening.


Door de Winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, wordt de kapitaalstructuur van de kmo’s versterkt. Het maximaal te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het bedrag per kredietgever wordt opgetrokken van 50.000 euro naar 75.000 euro.


Het wordt mogelijk om de looptijd te laten variëren tussen de 5 en 10 jaar. De looptijd van de voor de inwerkingtreding van het wijzigingsdecreet geregistreerde Winwinleningen, die aflopen in 2020, kan met maximaal twee jaar worden verlengd.


Dit stelt ondernemingen in staat de terugbetaling meer te spreiden of uit te stellen. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximaal tien jaar. et eenmalige fiscale voordeel bij definitief verlies wordt tijdelijk verhoogd van 30% naar 40%. Deze hogere waarborg geldt alleen voor alle nieuwe Winwinleningen die ten laatste op 31 december 2021 worden afgesloten, voor de ganse looptijd van die leningen.



Wijzigingsbesluit handelshuurlening

(op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits)


De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de handelshuurlening voor huurders die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen rond het coronavirus. Het besluit steunt ondernemingen door een systeem van overbruggingskrediet voor huurlasten in combinatie met een gedeeltelijke kwijtschelding van de huur door de verhuurder, middels een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder.


De aanvraag voor een tussenkomst van de Vlaamse overheid was mogelijk tot en met 1 december 2020. Het coronavirus heeft echter nog altijd een grote socio-economische impact. Het is dan ook wenselijk om de getroffen handelaars langer de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van de steunmaatregel. De wijziging beoogt om de aanvraag tot ondersteuning van ondernemingen, die door liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronamaatregelen moeilijkheden hebben om de handelshuur te betalen, met drie maanden te verlengen, tot 1 maart 2021.


Aanvragen voor een handelshuurlening of bemiddeling zijn mogelijk via www.vlaio.be/handelshuurlening,


Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen (VBM): vervolgmaatregelen

(op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits)


Het Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen heeft tot doel ondernemingen die door exploitatiebeperkingen omwille van de verstrengde coronavirusmaatregelen te compenseren bij een omzetdaling van minstens 60% in de periode van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020. Gelet op de onrustwekkende en exponentiële evolutie van de verspreiding van het coronavirus werden zowel door de Vlaamse als federale regering extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hierbij werden onder meer ondernemingen extra exploitatiebeperkingen opgelegd en bijkomend een aantal sectoren verplicht gesloten. Hierdoor dreigen ondernemingen, ook in Vlaanderen, opnieuw geconfronteerd te worden met omzetverlies in de tweede helft van het laatste kwartaal van 2020. Om de continuïteit van deze ondernemingen te vrijwaren dringen zich bijkomende ondersteuningsmaatregelen op.


De Vlaamse Regering engageerde zich op 27 oktober 2020 om de ondernemingen die verplicht worden te sluiten eveneens via het Vlaams Beschermingsmechanisme te ondersteunen zonder dat zij voor de sluitingsperiode een omzetdaling moeten aantonen.

Daarom preciseert de Vlaamse Regering enerzijds de modaliteiten van haar besluit over het Vlaams Beschermingsmechanisme, en zet ze anderzijds een bijkomend Vlaams Beschermingsmechanisme op voor ondernemingen die geconfronteerd worden met omzetdalingen van minstens 60% in de periode van 16 november tot 31 december 2020 of binnen deze periode verplicht gesloten worden.


De aanvraag voor de eerste periode van 1 oktober tot 15 november 2020 kan ingediend worden vanaf vandaag - maandag 16 november - via www.vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme. De aanvraag voor de tweede periode van 16 november to 31 december 2020 kan ingediend worden vanaf 4 januari 2021.




Bronnen


Aandachtspunten !


De Vlaamse Regering heeft op 27 oktober 2020 nieuwe maatregelen genomen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen gaan in vanaf donderdag 29 oktober 2020 !



Mots clés

Articles recommandés

Geniet van een handelshuurlening

Handelshuurlening tot € 35.000 voor ondernemers in problemen door coronamaatregelen