De Balanscentrale krijgt een nieuwe look

De Balanscentrale werkt aan een nieuwe toepassing, voorzien om operationeel te zijn vanaf begin 2022, om jaarrekeningen te verzamelen, te valideren en te verspreiden.
Doel ? Bieden daarbij nog krachtigere en gebruiksvriendelijkere tools aan die voldoen aan de huidige eisen.



Welke verbeteringen kunt u verwachten in dit project?

De XBRL-taxonomie zal grondig aangepast worden en gealigneerd zijn op de XBRL 2.1 standaard. De wettelijke en rekenkundige controles worden geïntegreerd in de taxonomie via formula, meerdere versies van de taxonomie zullen ondersteund kunnen worden, mogelijkheid tot aparte neerlegging van jaarrekening en andere neer te leggen documenten wordt mogelijk, bepaalde neerleggingsinformatie zoals participaties, aandeelhouders, contactgegevens wordt geformaliseerd, enz.


Meer informatie over de voorlopige versie van de nieuwe taxonomie kan u vinden op volgend adres: Voorlopige taxonomie 2022 voor het nieuwe platform CBSO vanaf 01 april 2021.


Een belangrijke technische aanpassing van haar programma's verplicht de Balanscentrale om de inproductiename van de taxonomie 2021 uit te stellen tot woensdag 3 februari 2021.




Er zal gebruik worden gemaakt van modernere externe interfaces, waaronder CSAM, de toegangspoort tot de online diensten van de overheid.


Aanmelden zal mogelijk zijn met verschillende digitale sleutels zoals bv. met de eID ( d.i. de elektronische identiteitskaart) of met itsme (je digitale ID om veilig in te loggen met je smartphone).


Meer informatie over CSAM kan u vinden op de officiële website: https://csam.be/nl/index.html.




Papieren documenten zoals de 'Mededeling van de neerlegging', de lijst met fouten en nog andere, zullen niet meer per gewone briefwisseling met de post worden verstuurd, maar worden in de eBox of elektronische brievenbus van uw onderneming geplaatst.

Meer informatie hierover kan u vinden op volgend adres: https://www.health.belgium.be/nl/e-box-onderneming




De betalingsmogelijkheden zullen uitgebreid worden. Naast betalen met kredietkaart (Visa, Mastercard) zal het mogelijk zijn om te betalen met debetkaart via Bancontact of Maestro, zowel online als mobiel, ook met QR code.


Laat u informeren en geef uw mening


Deze nieuwe functies worden voorzien voor 1 januari 2022. Via deze website zal regelmatig informatie over de voortgang van dit belangrijke project worden gecommuniceerd. Kom dus geregeld eens een kijkje nemen.


Om de balanscentrale in staat te stellen beter in te spelen op uw wensen, aarzel niet uw opmerkingen en suggesties door te sturen naar info.ba@nbb.be.


Bron : NBB, Balanscentrale

Mots clés

Articles recommandés

Hoe pakken Belgische bedrijven hun payroll aan en wat zijn de grootste uitdagingen? Een overzicht !

Aangifte patrimoniumtaks: uitstel voor indiening in de praktijk ?

Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft en ByteDance moeten volledig voldoen aan alle verplichtingen van de digitalemarktenverordening.