De beroepen van accountant en belastingadviseur: wetsvoorstel goedgekeurd door de Commissie Bedrijfsleven ... in de Kamer op 19/02!

Enkele maanden geleden werd het nieuws aangekondigd aan de boekhoudkundige en fiscale beroepsbeoefenaars. Overleg, ontmoetingen, artikels, berichten…: de Instituten en anderen communiceerden intensief over het fusieproces, de krachtlijnen ervan en de evenwichtsoefening die ermee gepaard gaat… Door transparant en helder te communiceren, hopen de Instituten de nodige steun te vinden om op korte termijn dit belangrijke proces te doorlopen.


Op 6 februari 2019 werd een belangrijke stap gezet: het wetsvoorstel betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur werd ingediend bij de Kamer voor de commissie Economische Zaken, en stond op de 17e plaats geagendeerd: na een eerste uitstel werden alle artikels goedgekeurd door de Commissie in de vergadering van afgelopen dinsdag.


Om de kennis tussen beide Instituten over te dragen en te delen, zal een overgangsraad worden geïnstalleerd gedurende een periode van 4 jaar, en dit vanaf 1 juni 2019. Deze overgangsraad zal worden samengesteld uit de 2 x 14 verkozen Raadsleden van de huidige Instituten. Een belangrijk verkiezingsjaar dus voor beide Instituten.


Het wetsvoorstel is vernieuwend en de opgenomen bepalingen betreffen fundamentele onderwerpen, die noodzakelijk en gewenst zijn: het beheer en de bescherming van de beroepstitels, de bescherming van de beroepsactiviteiten, de toegang tot het beroep, het deontologisch kader, de fusie van de Instituten…


In een document dat 108 pagina’s telt, worden alle aspecten van de fusie uitgebreid toegelicht, evenals de gevolgen ervan op korte termijn voor de uitoefening van het beroep van accountant en belastingconsulent.


Ieder van u kan zich dus voor of tegen het ontwerp uitspreken. Wij zijn voorstander van een beroep dat evolueert, en zijn ervan overtuigd dat deze fusie hierin een belangrijke bijdrage kan leveren, en dit ook met respect voor de verschillen die er bestaan. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd!


Bron : 6e zitting van de 54e zittingsperiode, Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, document 54 3522/001 6 februari 2019, wetsvoorstel betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur (ingediend door de dames Leen Dierick en Inez De Coninck, de heer Frank Wilrycx, de dames Caroline Cassart-Mailleux en Griet Smaers en de heer Luk Van Biesen).

Mots clés