De nieuwe toepassing van de Balanscentrale vanaf begin 2022

In maart 2020 is de Balanscentrale van start gegaan met een externe partner voor het herschrijven van haar toepassingen. De online toepassingen Sofista, voor de aanmaak van een jaarrekening, en Filing, voor de neerlegging van een jaarrekening, zullen vanaf begin 2022 vervangen worden door één nieuwe toepassing FILING voor aanmaak en/of neerlegging van jaarrekeningen.


In de loop van 2021 zal een informatiecampagne opgestart worden om de veranderingen aan onze belangrijkste partners en aan het grote publiek kenbaar te maken. Ook via onze website zal informatie terug te vinden zijn op volgend adres: https://www.nbb.be/nl/cbso-2022-informatiepagina.


Belangrijkste wijzigingen

  • De XBRL-taxonomie zal ingrijpend worden herzien en worden afgestemd op de meest recente technische specificaties. De gestandaardiseerde schema’s zullen voldoen aan de bepalingen van het wetboek van vennootschappen en verenigingen en het daarbij horend uitvoeringsbesluit.
  • De toegang zal gebeuren via CSAM, het systeem van identiteits- en toegangsbeheer binnen het e--government, opgezet door de Belgische federale overheid. CSAM is de toegangspoort tot een heleboel overheidsdiensten. Het gebruik van CSAM door de Balanscentrale werd inmiddels al goedgekeurd door de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA).
  • De nieuwe toepassing zal gebruik maken van de eBox voor ondernemingen. Dit is een beveiligde elektronische brievenbus waarin u al uw overheidsdocumenten veilig digitaal kunt ontvangen, bewaren en beheren. Telkens een nieuw document voor u beschikbaar is, krijgt u een melding op het door u opgegeven e-mailadres. De activering van uw persoonlijke eBox gebeurt online via het portaal www.mye-box.be. De Balanscentrale zal de eBox gebruiken voor de verzending van de mededeling van neerleggingen van jaarrekeningen alsook voor de anomalielijsten en andere berichtgevingen.
  • De betalingsmogelijkheden zullen uitgebreid worden. Naast betalen met kredietkaart (Visa, Mastercard) zal het mogelijk zijn om te betalen met debetkaart via Bancontact of Maestro, zowel online als mobiel, ook met QR code.


Milestones tot aan inproductiename in januari 2022

  • Januari 2021: Documentatie over de nieuwe XBRL-taxonomie wordt beschikbaar gesteld aan softwareleveranciers. De informatie zal per e-mail worden gecommuniceerd.
  • Februari 2021: Een vraag- en antwoordsessie met softwareleveranciers wordt gehouden tijdens een online vergadering. Een uitnodiging zal eind januari worden verstuurd.
  • April 2021: beschikbaarheid van de FILING-applicatie voor tests opengesteld specifiek voor het testen van XBRL instances.
  • April 2021: mededeling van nieuwe methoden voor gegevensverspreiding via de webservices.
  • Juli 2021: De applicatie FILING wordt beperkt beschikbaar gesteld voor testen door alle externe
    gebruikers.
  • Juli 2021: De toepassing wordt beperkt beschikbaar gesteld voor de testen van de webservices.
  • De periode tussen 1ste juli 2021 en 1ste oktober 2021 is gereserveerd voor technische correcties en prestatie- en veiligheidstests.
  • Januari 2022: Go-Live van het nieuwe systeem.

Mots clés

Articles recommandés

Een nieuwe toepassing voor de neerlegging van jaarrekeningen : CBSO filing !

De Balanscentrale krijgt een nieuwe look : de toepassing CBSO Filing zal binnen een maand in gebruik worden genomen.

Balanscentrale : opgelet 4 april 2022 !