Het Federaal Planbureau heeft de werkgelegenheidsdata 2019-2020 onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat het aantal personen dat in 2020 werkzaam was in België gelijk gebleven is aan dat van 2019, maar het totaal aantal gewerkte uren is in deze periode sterk achteruit gegaan (-8,5%) vanwege de coronacrisis. Die daling staat in schril contrast met de periode 2015-2019 waarin het aantal gewerkte uren jaarlijks met 1,5% groeide.
Een meer gedetailleerde blik laat zien dat er sterke verschillen zijn in opleidingsniveau, geslacht en statuut.
De coronapandemie heeft voor een opmerkelijk grotere daling gezorgd van het aantal gewerkte uren bij de lager geschoolden dan bij hoger geschoolden. Het onderzoek bevestigt de historische trend waarbij het aantal gewerkte uren door hoger opgeleiden toeneemt, terwijl dat van de laagst opgeleiden afneemt.
Ook valt op dat dankzij de tijdelijke steunmaatregelen zowel werknemers als zelfstandigen hun statuut behielden, ook als ze tijdelijk niet werkten door de lockdown. Sterker nog: het aantal zelfstandigen steeg licht, terwijl het aantal werknemers er licht op achteruitging.
Tot slot was de terugval van het aantal gewerkte uren het grootst bij de zelfstandigen, en in het bijzonder bij vrouwelijke laaggeschoolde zelfstandigen.