Details en gevolgen van de nieuwe kenmerken van de belastingaangifte 2024: IPP 2024 persconferentie

De Belgische belastingadministratie, onder leiding van minister van Financiën Vincent Van Peteghem, heeft verschillende belangrijke nieuwigheden geïntroduceerd in de aangifte in de personenbelasting (IPP) voor het jaar 2024. Deze wijzigingen, die betrekking hebben op de inkomsten van 2023, zijn cruciaal voor accountants die deze aanpassingen moeten navigeren om de fiscale situatie van hun cliënten te optimaliseren.


Belangrijkste wijzigingen in de belastingaangifte 2024

  1. Introductie van nieuwe fiscale rubrieken:

    • Fietskilometervergoeding: Verhoging van de belastingkrediet volgend op de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 164, die het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aanmoedigt.
    • Vrijwillige overuren: Vrijstelling van belasting voor overuren gedaan vanaf 1 juli 2023, als onderdeel van de economische herstelmaatregelen.
    • Inkomsten uit auteursrechten en naburige rechten: Bijwerking van de belastingvoorwaarden, met strengere criteria voor het verkrijgen van de bestaande fiscale voordelen.
    • Koopkrachtpremie: Introductie van een belastingvrijstelling voor premies toegekend door bedrijven na 1 juni 2023, op voorwaarde van uitzonderlijk hoge winsten.
  2. Wijzigingen in verplichte bijlagen:

    • Aftrek van huur als beroepskost: Een nieuwe bijlage vereist gedetailleerde informatie over het huurbedrag, het adres van het gehuurde goed, en de contactgegevens van de verhuurder. Deze maatregel is bedoeld om te zorgen dat eigenaren belast worden op basis van de daadwerkelijke ontvangen huur.
  3. Specifieke regionale aanpassingen:

    • Voor belastingplichtigen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, introductie van een aangepast belastingkrediet voor "proxi" leningen en voor investeringen in sociaal kredietcoöperaties.

Tijdschema en modaliteiten van aangifte

  • Papieren aangiftes moeten worden ingediend voor 30 juni 2024.
  • Online aangiftes: de deadline is 15 juli 2024 voor aangiftes zonder specifieke inkomsten, en 16 oktober 2024 voor die met complexe inkomsten.
  • MyMinfin (Tax on Web): Toegang is nu alleen mogelijk met de elektronische identiteitskaart of via Itsme, na het verwijderen van de token login optie.


Vereenvoudigde aangiftevoorstellen

Het SPF Financiën gebruikt vooraf ingevulde gegevens om het aangifteproces voor bepaalde belastingplichtigen te vereenvoudigen. In 2024 wordt deze aanpak uitgebreid naar 4 miljoen Belgen, met een completere voorinvulling voor kinderopvangkosten en inkomsten uit de deeleconomie. Accountants moeten deze voorstellen zorgvuldig beoordelen om hun nauwkeurigheid te garanderen.


Toekomstperspectief: Modernisering gepland voor 2025

Het platform Tax on Web zal volledig worden herzien om een intuïtievere en thematisch gesegmenteerde ervaring te bieden, waardoor de aangifte voor alle gebruikers gemakkelijker wordt.

Mots clés

Articles recommandés

Douane en Accijnzen : sluiting van de kantoren op 9 en 10 mei 2024

Nieuwe EU-regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te recyclen