Digitalisering van belastingadministratie: Singapore onthult het gebruik van het Peppol CTC-model

De Singaporese belastingdienst, de Inland Revenue Authority of Singapore (IRAS), heeft een belangrijke aankondiging gedaan tijdens het 16e Forum van Belastingadministratie Plenaire Vergadering 2023.

De Singaporese belastingdienst onthulde hun intentie om het landelijke elektronische facturatienetwerk InvoiceNow te gebruiken voor real-time verzameling van transactionele factuurgegevens om GST (lokale variant van BTW) rapportage te beheren.

Deze ontwikkeling markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal in de adoptie van e-facturatie in Singapore.

Singapore's reis naar elektronische facturatie tot nu toe

In 2019 lanceerde de Infocomm Media Development Authority (IMDA) Peppol als de landelijke standaard voor e-facturatie van Singapore. Lokaal hernoemd naar InvoiceNow in 2020, is het netwerk sindsdien aanzienlijk gegroeid, en vandaag de dag hebben meer dan 55.000 bedrijven een Peppol-ID.

Daarnaast werden vorig jaar e-facturatie subsidies aangekondigd, en eerder dit jaar gaf de overheid aan dat InvoiceNow het voorkeurskanaal is voor B2G-facturatie.

Continu Transactie Controle (CTC) model

In lijn met Singapore's Smart Nation Initiative heeft IRAS, samen met IMDA en verschillende BTW-geregistreerde bedrijven, het gebruik van InvoiceNow-gegevens getest om belastingadministratieprocessen te automatiseren. IRAS communiceerde in een persbericht dat de pilotproef positieve resultaten heeft opgeleverd.

Singapore zal het zogenaamde Continu Transactie Controle (CTC) model implementeren. In dit model worden facturen door zowel de verzender als de ontvanger bevestigd aan de belastingautoriteit. Door gebruik te maken van factuurgegevens kan de overheid de GST-omvang nauwkeurig berekenen.

Dit model is in veel landen aangenomen om het BTW-gat te bestrijden, het verschil tussen wat een overheid aan verwachte BTW-inkomsten en het totaal daadwerkelijk geïnd. IRAS benadrukte in het persbericht de talrijke voordelen voor bedrijven die het Peppol CTC-model biedt, inclusief eenvoudigere GST-naleving, potentieel minder audits en versnelde GST-teruggaven.

Zorg ervoor dat uw bedrijf belastingconform blijft

Er is nog geen officiële lanceringsdatum voor het initiatief gecommuniceerd, maar volgens Seong Wah Geok, directeur van Singapore's Peppol Autoriteit, zullen geaccrediteerde dienstverleners binnenkort meer gedetailleerde informatie ontvangen.

Als pionier Peppol Toegangspunt in Singapore zal Unifiedpost Group alle ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze lokale collega's voor meer informatie over hoe onze facturatieoplossingen u kunnen helpen compliant te blijven.

Mots clés

Articles recommandés

Opzeggingsrecht : de vereiste informatie

Het tijdperk van de fiscale transparantie