Douane-Unie Eu - Turkije: elektronische afgifte certificaat inzake goederenverkeer a.tr door Tturkije

In ons nieuwsbericht van 3 mei 2024 deelden we mee dat certificaten inzake goederenverkeer A.TR die enkel op elektronische wijze werden afgegeven door de Turkse autoriteiten niet meer konden worden aanvaard vanaf 1 mei 2024. Doordat de COVID-19-maatregelen kwamen te vervallen was er geen wettelijke basis meer om deze certificaten zonder een originele handtekening van de bevoegde autoriteiten in vak 12 te aanvaarden.

Voor de certificaten inzake goederenverkeer A.TR, afgegeven van 1 mei 2024 tot en met 4 mei 2024 zonder handtekening, voerde Turkije een regularisatie door waardoor deze ook nog aanvaardbaar zijn. De certificaten die sindsdien werden afgegeven zonder handtekening zijn technisch niet aanvaardbaar.

Gezien dat zowel de EU, haar lidstaten alsook Turkije verder willen gaan met het elektronisch afgeven van A.TR certificaten (zonder handtekening in vak 12) werd besloten om deze mogelijkheid wettelijk te verankeren in een Besluit van het EU-TR Comité douanesamenwerking. De publicatie hiervan volgt in het najaar van 2024 met terugwerkende kracht vanaf 8 juli 2024.

In afwachting van de publicatie van het besluit zijn de Commissie en de EU-lidstaten overeengekomen om vanaf 8 juli 2024 opnieuw A.TR-certificaten met enkel een QR-code als authenticatie te aanvaarden. Hiervoor werd op dezelfde datum een informatienota gepubliceerd op de website van de Commissie(externe link).

In de praktijk houdt dit in dat:

  • Turkije vanaf 8 juli 2024 opnieuw A.TR-certificaten zal afgeven met enkel een QR-code.
  • De EU-lidstaten mogen opnieuw A.TR-certificaten zonder originele handtekening in vak 12 aanvaarden die vanaf 8 juli 2024 zijn afgegeven door de Turkse autoriteiten . De certificaten die door Turkije zijn afgegeven zonder handtekening vanaf 5 mei 2024 tot met 7 juli 2024 moeten nog steeds worden geweigerd om technische redenen.

De exporteur die om de afgifte van het certificaat verzoekt moet nog steeds een originele handtekening plaatsen in vak 13 van het document.

De echtheid van de door Turkije elektronisch afgegeven certificaten inzake goederenverkeer A.TR. kan worden geverifieerd via de unieke link voor elk certificaat inzake goederenverkeer, die begint met "https://mdc.gtb.gov.tr/(externe link)", "https://uygulama.gtb.gov.tr/(externe link)", ''https://istanbul.ebirlik.net/(externe link)'' of "https://ankara.ebirlik.net/dolasim/app(externe link)" (toegankelijk door het scannen van de QR-code op het certificaat of door het intypen van het op het certificaat gedrukte pad).

Referentie Dienst Douanewetgeving: OEO D.D. 020.712

Mots clés

Articles recommandés

Fiscaliteit en parafiscaliteit van het woon-werkverkeer 2024

Een nieuw job vinden : wat kan worden aangepakt …

Pillar 2 - Start voorafbetalingen 2024 voor MNO-groepen en omvangrijke binnenlandse groepen