Duurzaamheid in het bedrijfsleven: een studiedag om de rapportering te beheersen

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft samen met de FOD Economie op 1 oktober een studiedag over duurzaamheidsrapportering georganiseerd.

De Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen zal binnenkort worden omgezet in Belgisch recht.

Deze wijziging betekent dat grote vennootschappen en bepaalde op de beurs genoteerde vennootschappen binnenkort duurzaamheidsinformatie moeten opnemen in hun jaarverslag. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor het bedrijfsleven en voor het sociaal overleg op ondernemingsniveau.

Knelpunten

Uit de verschillende presentaties, praktijkvoorbeelden en ronde tafels bleek dat veel ondernemingen nog op zoek zijn naar concrete handvaten om aan de nieuwe rapporteringseisen te voldoen. Dit geldt in het bijzonder ook voor kmo’s die, hoewel niet rechtstreeks onder het toepassingsgebied, als deel van de waardeketen van grotere ondernemingen geconfronteerd zullen worden met ESG-gerelateerde informatievragen. Experts benadrukten het belang van duidelijke richtlijnen en ondersteuning om ondernemingen te helpen bij deze overgang.

Bovendien zal het noodzakelijk zijn dat ondernemingen de ondernemingsraad en de werknemersvertegenwoordigers informeren en raadplegen. Dit zal een belangrijke stap zijn om intern draagvlak te creëren voor de noodzakelijke duurzame transitie. De studiedag benadrukte de noodzaak tot samenwerking tussen ondernemingen, overheden en andere stakeholders zodat de bijkomende administratieve lasten en kosten voor ondernemingen opwegen tegen de onmiskenbare toegevoegde waarde van de duurzaamheidsrapportering.

Presentaties

U kan alle presentaties van de studiedag hier terugvinden.

> Toelichting bij de richtlijn (EU) 2022/2464 betreffende de duurzaamheidsrapportage door ondernemingen

> Impact op de kmo’s en evaluatie van de waardeketen​

> Carlo Morettin: impact on the company"

> Saskia Slomp: Impact op het bedrijfsleven en belang van het sociaal overleg

> Ethias: Duurzaamheidsverslaggeving in de praktijk

> HIVA-KU Leuven: CSRD en het sociaal overleg op ondernemingsniveau

> Studio D: duurzaam durven doen

Luc Hendrickx: Impact op kmo’s en beoordeling waardeketen" class="on">> Luc Hendrickx: Impact op kmo’s en beoordeling waardeketen

> William Rutten: Toelichting omtrent assurance van duurzaamheidsinformatie

De presentaties zijn voorlopig hoofdzakelijk enkel beschikbaar in hun oorspronkelijke taal, de vertaling volgt nog.

Replay

Binnenkort plaatsen we ook de volledige opname van de studiedag online zodat u deze kunt herbekijken.

Mots clés

Articles recommandés

Masp: NCTS fase 5 – verplicht gebruik vanaf 9 december 2024

Ontdek alle activiteiten op de website van Vlaio

Ken je kritische succesfactoren niet? Dat is de sleutel tot mislukking!