Tijdens een drukbezochte studiedag, georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Boston Consulting Group (BCG), presenteerden verschillende toonaangevende bedrijven uit de maak- en energiesector de verschillende energie- en klimaatuitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Daarnaast bespraken ze ook de mogelijke oplossingen. Zo werd er gepleit voor de snelle ontwikkeling van een geïntegreerde energievisie voor België.
De aanwezige sprekers presenteerden de uitdagingen waarmee zij en de samenleving worden geconfronteerd. Op de agenda stonden onder meer volgende onderwerpen: kleine modulaire reactoren (SMR’s), koolstofafvang en -opslag, elektrificatie van industriële processen, waterstof en alternatieve brandstoffen. De sprekers benadrukten dat België voor een bijzonder complexe energietransitie staat, met nood aan een veerkrachtig en toekomstgericht energiemodel.
Als exportgerichte economie met een energie-intensieve industrie hebben we betrouwbare, betaalbare en koolstofarme energie nodig. Dat vormt een bijzonder grote uitdaging, die alle actoren samen moeten aanpakken en tijdig moeten plannen. Een energievisie is één ding, een interfederale samenhangende strategie om die visie uit te rollen, is minstens even zo belangrijk.
Tijdens de studiedag werden de verschillende stukjes van de energiepuzzel gepresenteerd om ze vervolgens samen te leggen en een totaalbeeld te schetsen van de beoogde energievisie. Zo werd een antwoord geboden op volgende vragen: in welke richtingen kan de visie inslaan? Welke energiemix is er mogelijk in de toekomst? Aan welke doelstellingen moet die voldoen? Met welke tools kunnen wij die doelstellingen bereiken? En kunnen we zorgen voor synergieën tussen het energiebeleid en het industriebeleid?
We moeten strategisch vooruitdenken en een stabiele langetermijnvisie ontwikkelen. De transitie naar een koolstofneutrale samenleving tegen 2050 is enkel mogelijk met een coherent plan dat rekening houdt met bevoorradingszekerheid, industriële competitiviteit en de nodige investeringen in nieuwe technologieën.
De oproep aan de nieuwe regeringen was duidelijk: België moet nu kiezen voor een stabiel en duidelijk kader voor een energiesysteem dat bevoorradingszekerheid biedt, betaalbare prijzen waarborgt en ons terzelfdertijd in staat stelt om onze klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. Een goede samenwerking tussen industrie, beleidsmakers en consumenten is dan ook onmisbaar om ervoor te zorgen dat België op intelligente wijze de uitdagingen van de energietransitie kan aanpakken.