KMO's 1/10 start in 2024 met collectieve bonus - 8/10 geven geen bruto loonopslag !

Op basis van de bevraging van SD Worx in september 2023 van 656 kmo-bedrijfsleiders, zal één op tien kmo’s in 2024 starten met een collectieve of een individuele bonus. Individuele doelstellingen primeren bij variabele verloning.

Toch kunnen ook collectieve doelstellingen aanleiding geven tot een premie of bonus. Acht op de tien kmo’s houden zich in 2024 aan de huidige loonnorm van 0%. Toch voorziet twee op tien een budget voor extra’s, maar ze denken daarbij weinig aan variabele verloning. Meer dan een kwart van de kmo’s kennen instrumenten als de CAO90 loonbonus of de winstpremie nog niet voldoende, die gekoppeld worden aan het behalen van collectieve objectieven.

Potentieel voor wie iets extra wil geven

Eén op tien kmo’s start in 2024 met de gewone individuele bonus en nog eens één op de tien (11%) met een collectieve bonus, zoals de winstpremie (6%) en de cao-loonbonus (5%).Annelies Rottiers, Business Unit Manger Consulting KMO, SD Worx

--Eén op tien kmo’s start in 2024 met de gewone individuele bonus en nog eens één op de tien (11%) met een collectieve bonus, zoals de winstpremie (6%) en de cao-loonbonus (5%). Annelies Rottiers, Business Unit Manger Consulting KMO, SD Worx

Dan gaan deze kmo’s best in voorjaar aan de slag”, stelt Annelies Rottiers, Business Unit Manger Consulting KMO bij SD Worx.

Voor wie toch iets extra wil doen naar de medewerkers, in lijn met de loonnorm, ligt hier nog potentieel. Belonen voor behaalde resultaten levert een duidelijke win-win op: vooruitgang op specifieke doelstellingen én meer motivatie dankzij een mooie netto beloning[1].”

De meerderheid van de kmo’s maakt (nog) geen gebruik van variabele verloning als onderdeel van het loonbeleid. Meer dan een kwart van de kmo’s geeft ook toe de verschillende instrumenten niet (voldoende) te kennen.


Vooral voor commerciële profielen en managers

Eén op drie kmo’s is overtuigd van het nut van variabele verloning voor zowel commerciële profielen als managers. Een op drie ziet er zelfs heil in voor iedereen. In tweede orde denken kmo’s aan expert- of consultancy profielen, maar ook voor één op vijf vindt dit nuttig voor technische en ondersteunende profielen.


Individuele doelstellingen primeren bij variabele verloning

Bijna de helft van de kmo’s werkt bij variabele verloning enkel met individuele doelstellingen. Nog eens een kwart combineert individuele met collectieve doelstellingen, waardoor ongeveer 70% minstens individuele doelstellingen, of een combinatie hanteert.

Annelies Rottiers van SD Worx: “Een kmo-werkgever kan het meeste kan halen uit een combinatie: met doelen op bedrijfsniveau om iedereen mee te krijgen én individuele doelstellingen gekoppeld aan de functie voor de individuele waardering. Het gaat niet alleen over financiële doelstellingen zoals omzet, maar ook bijvoorbeeld nieuwe introducties bij klanten, verlagen van de kost van rollend materieel.


Referenties

[1] Meer info: SD Worx | Bonusoptimalisatie: Ken een zo aantrekkelijk mogelijke bonus toe

Imago: freepix, jannoon028

Mots clés

Articles recommandés

5de Multilateral Assessment voor België tijdens COP29 (Bakoe)

Bijna één op de vijf zorgbedrijven zet flexi-jobbers in

Het eindejaarsgeschenk, een financieel voordelige traditie om 2024 goed af te sluiten