Europeanen zien democratie en economische macht als de grootste troeven van de EU

De Flash Eurobarometer 550 werd georganiseerd tussen 25 juni en 2 juli 2024 in de 27 lidstaten. 25.658 EU-burgers werden online bevraagd.

Welke zijn de knelpunten ?


Troeven, prioriteiten, waarden ...

Uit deze nieuwe Eurobarometer-enquête die eind july is gepubliceerd, blijkt dat Europeanen vinden dat de eerbiediging van de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat (38%) en het economische, industriële en handelspotentieel (34%) de belangrijkste troeven van de EU zijn, gevolgd door de goede betrekkingen en solidariteit tussen de EU-lidstaten (28%).

Milieu en klimaatverandering en irreguliere migratie (beide 33%) worden het vaakst gezien als de prioriteiten van de EU. Daarna komen veiligheid en defensie (29%) en de oorlog in Oekraïne (25%).

Tegelijkertijd geeft 50% van de respondenten aan dat de oorlog in Oekraïne de grootste uitdaging is voor de EU. Irreguliere migratie en milieu en klimaatverandering staan op de tweede en derde plaats, met respectievelijk 41% en 35%.

De waarden die de EU het best belichaamt in vergelijking met andere landen zijn volgens de respondenten duidelijk de eerbiediging van fundamentele rechten en waarden en de vrijheid van meningsuiting (beide 53%).

Algemeen optimisme over de komende jaren

58% van de Europeanen is optimistisch over de toekomst van de EU, 37% ziet het pessimistischer in.

55% zegt veel of enigszins vertrouwen te hebben in de kracht van de Europese democratie in de komende vijf jaar, terwijl 41% er minder of zeer weinig vertrouwen in heeft.

Wel is 64% van de EU-burgers bezorgd over de veiligheid in de EU in de komende vijf jaar.

Tot slot heeft 51% vertrouwen in de prestaties van de EU-economie in de komende vijf jaar, terwijl 45% sceptischer is.

Meer informatie over de enquête

Flash Eurobarometer 550 “Uitdagingen en prioriteiten in de EU”.


Mots clés

Articles recommandés

Deel mee aan de week van de mobiliteit : vanaf deze maandag... Mis het niet !

Van PLDA naar IDMS, AES en NCTS : timing en aanpack

Hoe zijn de laatste vooruitzichten voor onze economie?