Federaal parlement keurt wet rond coördinatie van het federale klimaatbeleid goed

Op 21 december 2023 keurde het federale parlement met een grote meerderheid de 'federale wet houdende de organisatie van het federale klimaatbeleid' van klimaatminister Zakia Khattabi goed. Op 14 juli 2023 keurde de federale regering het wetsontwerp in eerste lezing goed. De parlementaire commissie Energie, Leefmilieu en Klimaat van het federale parlement stemde, met de steun van de oppositie, op 28 november 2023 in met dit wetsontwerp.

Krachtlijnen

Dit vormt een belangrijke doorbraak voor de versterking van de klimaatgovernance op federaal niveau dankzij de volgende onderdelen:

  1. Deze wet zorgt voor de verankering én versterking van de federale beleidscyclus voor de opvolging en monitoring van de vooruitgang van de federale beleidslijnen en -maatregelen (waarmee de federale staat bijdraagt aan de Europese doelstellingen van het ‘Fit for 55’-pakket). De beleidscyclus zorgt ervoor dat de bevoegde federale ministers en staatsecretarissen bijdragen aan en geresponsabiliseerd worden voor de opvolging, uitvoering en aanscherping van het klimaatbeleid. De voortgang van dit beleid wordt ieder jaar vóór 30 september geanalyseerd in een syntheserapport op basis van de voortgangsverslagen van de federale departementen en overheidsinstellingen. Dit rapport wordt openbaar gemaakt, overgemaakt aan het parlement én ter advies aan de adviesorganen en een nieuw op te richten expertencomité voorgelegd.
  2. De oprichting van een onafhankelijke wetenschappelijk expertencomité, dat zal bestaan uit minimaal 5 en maximaal 7 leden, die zullen geselecteerd en benoemd worden op basis van hun wetenschappelijke expertise in uiteenlopende disciplines. Dit comité, dat een adviserende rol heeft, zal het klimaatbeleid en de financiering ervan elk jaar beoordelen. Om redenen van onafhankelijkheid zal het secretariaat van dit Comité gehuisvest worden bij het Klimaatcentrum.
  3. De wet beoogt ook een transparanter en doeltreffender besteding van het federale aandeel van de veilingopbrengsten uit het emissiehandelssysteem. Jaarlijks zal er dankzij de wet een overzicht worden opgemaakt van alle bestaande en bijkomende klimaatuitgaven en -investeringen conform de begrotingscyclus.

Inwerkingstreding

De wet treedt in werking 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. De uitvoeringsbepalingen kunnen nu worden vastgelegd.

Bron : climate.be, december 2023

Mots clés

Articles recommandés

Beloven, beloven, beloven…

De macro-economische kosten van de overgang naar klimaatneutraliteit zijn beheersbaar.

20 vragen en antwoorden over de evaluatie van de economische governance