Financiering van tereorisme - lijst van bepaalde personen en entiteiten inzake spécifieke beperkende maatregelen : twee namen afgeschaft.

Er moet bijzondere waakzaamheid aan de dag worden gelegd ten aanzien van personen, groepen en entiteiten die als terroristen worden beschouwd, niet enkel op basis van de verordeningen die rechtstreeks toepasselijk zijn en die de sancties beslist op het niveau van het koninklijk besluit van 28 december 2006 inzake specifieke beperkende financiering van het terrorisme.

De lijsten

De financiële sanctieregelingen die in België van toepassing zijn, worden daarom op verschillende niveaus opgelegd:

> op internationaal niveau door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties,

> op Europees niveau door de Europese Unie en

> op nationaal niveau door de Nationale Veiligheidsraad (de zogenaamde "nationale terrorismelijst").

Die lijst van bepaalde personen en entiteiten wordt vastgesteld door het koninlijk besluit van 30 mei 2016 en laatstelijk gewijzigd bij koninklijk besluit van 29 maart 2024;

Op het voorstel van de Nationale Veiligheidsraad, wordt het lijst nu aangepast door het KB van 29 september op basis van de herbeoordeling van deze lijst door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, na overleg met de bevoegde gerechtelijke overheid;

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het BS wordt bekendgemaakt (8/10/2024).


Financiele sancties en terrorisme

Deze financiële beperkende maatregelen kunnen bestaan uit bevriezingsmaatregelen een verbod om in bepaalde producten zoals wapens, olie, technologie, of staal te investeren of deze te financieren. Bevriezingsmaatregelen zijn de meest voorkomende vorm van financiële sancties. Ze zijn gericht tegen personen en entiteiten onderworpen aan sanctieregimes en moeten voorkomen dat zij hun illegale praktijken kunnen financieren.

Concreet bestaan bevriezingsmaatregelen uit twee onderdelen: enerzijds de verplichting om de tegoeden van deze op een lijst geplaatste personen of entiteiten te bevriezen en anderzijds het verbod om aan deze personen of entiteiten tegoeden ter beschikking te stellen.

De meeste sanctieregimes bevatten een lijst van personen en entiteiten op wie
bevriezingsmaatregelen van toepassing zijn. Aan deze lijsten worden regelmatig personen of entiteiten toegevoegd of verwijderd.

Om een overzicht te bewaren van al de personen en entiteiten die onderworpen zijn aan de in België geldende sanctieregimes, en die op de nationale Europese en internationale lijsten staan, houdt de Algemene Administratie van de Thesaurie een geactualiseerde en geconsolideerde lijst bij van deze personen en entiteiten.

De maatregelen voor de bevriezing van tegoeden van terroristen zijn bedoeld voor elke natuurlijke persoon of rechtspersoon, waaronder de onderworpen entiteiten aan de Wet, alsook elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die in contact zou kunnen komen met de op een lijst voorkomende personen en entiteiten met het oog op de strijd tegen de financiering van terrorisme. Dit zijn dus maatregelen van algemene strekking

Aanpassingen

De volgende personen zijn van deze lijst geschrapt:

1. ALLALI ABDELWAKIL (NRN : 02.09.26-073.57)
2. ALLALI ZAINEB (NRN : 03.12.25-068.37)

Bijkomende informatie

Bijkomende informatie over deze sancties of andere beperkende maatregelen die van kracht zijn is terug te vinden op onderstaande websites.

> Algemene Administratie van de Thesaurie;

> Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

> Europese Raad

EU sanctions map


Mots clés

Articles recommandés

Aangifte bedrijfsvoorheffing: indieningsprobleem = verlenging tot 30/10

Pas op voor phishingberichten die lijken te komen van een overheidsdienst.

Stand van zaken Belgische overheidsfinanciën onder het nieuw Europees begrotingskader : aanzienlijke uitdadingen !