Fiscale statistieken 2022: totale netto belastbaar inkomen van alle inwoners bedraagt bijna 255 miljard euro

In aanslagjaar 2023 gaven 9,5 miljoen inwoners van België hun inkomens uit 2022 aan. Het totale netto belastbaar inkomen bedraagt bijna 255 miljard euro.

Daarop werd 59 miljard euro belasting betaald. Dat blijkt uit de nieuwe fiscale statistieken van Statbel, het Belgische statistiekbureau.



In totaal werden 7.275.846 aangiftes ingediend, waarvan 5.052.337 individuele en 2.223.509 gemeenschappelijke aangiftes. Alles samen genomen hebben 9.499.355 personen een aangifte ingediend. Het totale netto belastbaar inkomen van deze personen bedraagt bijna 255 miljard euro (254.676.934.997 euro). Hierop werd in totaal iets meer dan 59 miljard euro (59.084.273.113 euro) belasting betaald.

Het totale netto belastbaar inkomen van de Belgische bevolking in 2022 bedroeg bijna 255 miljard euro.

Dat is het bedrag waarop belasting wordt geheven. Het bestaat uit alle bruto belastbare inkomsten verminderd met de aftrekbare uitgaven. Voor 6,9% van alle aangiftes was dat belastbare inkomen echter nul euro. Dat betekent niet dat die personen geen inkomen hadden, maar wel dat zij na aftrek van kosten en andere aftrekposten uitkwamen op een nul of negatief saldo, enkel niet-belastbare inkomsten ontvangen (bv. leefloon) of geen belasting moeten betalen aan de Belgische staat (bv. ambtenaren van de Europese Instellingen, belastingvrije doctoraatsbursalen).

De gemeente met het hoogste gemiddelde netto belastbaar inkomen per inwoner is het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, met 32.962 euro per inwoner.

Dat betekent echter niet dat het de rijkste gemeente is. Deze fiscale statistieken beperken zich tot belastbare inkomens, de niet-belastbare inkomens worden niet in rekening genomen.

Bovendien zijn de belastingen zelf nog niet afgetrokken van dit inkomen. Dat is wel het geval bij de statistieken van het beschikbaar inkomen: het omvat belastbare en niet-belastbare inkomens, en houdt rekening met de betaalde belastingen zodat we zicht krijgen op de inkomstens die daadwerkelijk besteed kunnen worden.

Inkomens- en armoedecijfers op gemeentelijke niveau zijn daar beschikbaar.

Meer info ?

Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022

Mots clés

Articles recommandés

CSRD-lexicon

Een belangrijke stap in de modernisering van het Europees statistisch systeem.

Op zoek naar gegevens? Het Belgische dataportaal heeft een nieuw kleedje!