Gemiddelde betaaltermijnen bij federale overheid: in concreto?

De gemiddelde termijn waarbinnen de federale overheidsorganisaties hun facturen betalen, wordt systematisch opgevolgd door de FOD BOSA. Om de drie maanden geven ze een overzicht. Onlangs werden de cijfers voor de eerste twee kwartalen van van 2024 gepubliceerd. Ontdek ze hier!

De rapportering over de betaaltermijnen is mogelijk dankzij het digitaal facturatiesysteem van de overheid (het Vendor-Invoice-Managementsystem, kortweg VIM), dat gebruikt wordt bij het merendeel van de administraties en nog verder uitgebreid zal worden. In dit systeem worden alle types van facturen, ongeacht hoe ze worden ontvangen (papieren, digitaal of e-facturen), verwerkt.

De gemiddelde betaaltermijn na verwerking in het VIM-systeem bedroeg in de eerste twee kwartalen van 2022 gemiddeld 21 dagen. Ter vergelijking: in 2021 bedroeg deze termijn gemiddeld 16 dagen, in 2020 was dat 20 dagen en in 2019 ten slotte 24 dagen.

In het rapport vind je niet alleen tabellen over de betaaltermijnen, maar ook over het gebruik van e-facturatie. ten opzichte van de overige kanalen per maand.


> Bekijk het rapport voor de eerste twee kwartalen van 2024.


> Bekijk de rapporten die eerder verschenen.

Mots clés

Articles recommandés

Veilige, concurrerende en betaalbare energie voor iedereen te waarborgen : welke zijn de récente voortuitgang van de EU ?

Business etiquette: tips per exportland

Arrest Hof van Cassatie van 23 mei 2024: hoe een uitkering binnen de wettelijke kwantitatieve beperkingen toch een kennelijk grove fout kan uitmaken