Gewestelijke steun voor migranten die ondernemer willen worden

Ze waren ingenieurs, winkeliers of studenten met nog een mooie toekomst voor zich. Oorlog, hongersnood of klimaatopwarming dwongen hen hun land te verlaten. In hun gastland ondervinden ze vaak problemen ten gevolge van de taal en de cultuur. Daardoor vinden ze ook minder makkelijk hun weg op de arbeidsmarkt. Precies daarom, bundelen microStart en hub.brussels de krachten om de hinderpalen voor de oprichting van een eigen bedrijf door Brusselse migranten weg te werken.

Zowat 46% van de Brusselse bevolking is van buiten de EU afkomstig. Die mensen ondervinden extra moeilijkheden wanneer ze hun eigen bedrijf willen opstarten. Zo kampen ze met onvoldoende kennis van de plaatselijke en nationale wetgeving, een gebrek aan informatie, een gebrek aan begeleiding afgestemd op de noden van migranten of een tekort aan financiële middelen om een bedrijf te kunnen opzetten.

Dit zijn de obstakels die microStart en de dienst 1819 van hub.brussels uit de weg wilden ruimen door te reageren op de oproep tot het indienen van voorstellen van de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa (CEB) in het kader van het project Partnership and Financing for Migrant Integration (PAFMI).

DE GECOMBINEERDE EXPERTISE VAN 2 TOONAANGEVENDE GEWESTELIJKE ACTOREN

Het project gaat uit van de expertise die microStart bezit rond de toegang tot ondernemerschap voor personen met een migratieachtergrond. Het in 2011 opgerichte microStart biedt financiële ondersteuning via microkredieten en begeleiding vóór en na de oprichting van een bedrijf.

hub.brussels vult de praktijkgerichte ervaring van microStart aan met kennis van structuren die ondernemerschap ondersteunen. Het Agentschap beschikt immers over een ruim netwerk via de informatie- en oriëntatiedienst 1819. Om het ambitieuze project tot een succes te maken, was de betrokkenheid noodzakelijk van alle actoren die migranten correcte informatie kunnen verstrekken. Netwerkevenementen met partners die ondernemers ondersteunen en acties om talenten bij te spijkeren worden in de loop van 2023-2024 georganiseerd om nóg beter aan de behoeften van ondernemers met een migratieachtergrond te beantwoorden.

Het project sluit aan bij de opdrachten van hub.brussels op het vlak van universaliteit en toegankelijkheid. Zo worden ongelijkheden rond ondernemerschap weggewerkt, leren mensen beter voor zichzelf opkomen en worden onze diensten makkelijker en vlotter toegankelijk voor alle kandidaat-ondernemers.

DOELSTELLING: 2.000 BEGELEIDE MIGRANTEN TEGEN 2024

Dankzij het project, zullen 2.000 migranten informatie en advies krijgen over hoe ze in België een bedrijf kunnen opzetten. Vijfhonderd onder hen kunnen rekenen op opleiding, begeleiding en advies rond hun bedrijfsproject. In totaal krijgen 300 migranten toegang tot financiële diensten om hun bedrijf op te starten. Bij het project zijn een twintigtal lokale actoren betrokken.

Heel wat migranten beschikken over vaardigheden en talenten die voor ondernemers een extra troef zijn. Het project wil zoveel mogelijk obstakels wegwerken en iedereen in staat stellen zich via ondernemerschap te ontplooien.

Werk je met migranten en heb je vragen over de administratieve vereisten voor mensen die buiten de Europese Unie geboren zijn? Kom op 23 juni vanaf 15 uur naar het lanceringsevenement van het project op in het gemeenschapscentrum in de Handelsstraat! Al vragen worden beantwoord in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Dari en Oekraïens.


Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Dit project wordt gefinancierd als onderdeel van een bredere overeenkomst tussen de Council of European Development Bank (CEB) en de Europese Commissie (Directoraat-Generaal Binnenlandse Zaken), die tot doel heeft de integratie van migranten in EU-lidstaten te verbeteren door nieuwe partnerschappen en nieuwe financieringsvormen te ontwikkelen.

Bron: Ondernemen in Brussel

Mots clés

Articles recommandés

"Le droit à l'erreur", het recht om fiscale fouten te maken.

De nieuwe de-minimis verordening