Green Deal: nieuwe voorstellen om van duurzame producten de norm te maken en Europa minder afhankelijk te maken op het gebied van hulpbronnen

Vandaag (31 maart 2023) presenteert de Commissie een pakket voorstellen in het kader van de Europese Green Deal om van duurzame producten de norm te maken in de EU, circulaire bedrijfsmodellen te bevorderen en de rol van consumenten bij de groene transitie te versterken.

Zoals aangekondigd in het actieplan voor de circulaire economie, stelt de Commissie nieuwe regels voor om zo goed als alle fysieke goederenop de EU-markt gedurende hun hele levenscyclus milieuvriendelijker, circulairder en energie-efficiënter te maken, van de ontwerpfase tot het dagelijkse gebruik, de herbestemming en het einde van de levensduur.

Daarnaast stelt de Commissie een nieuwe strategie voor om textiel duurzamer en gemakkelijker herstelbaar, herbruikbaar en recyclebaar te maken, snelle mode aan te pakken, textielafval te vermijden en de vernietiging van onverkocht textiel te voorkomen, en om ervoor te zorgen dat de sociale rechten bij de productie van textiel volledig worden gerespecteerd.

Een derde voorstel moet de interne markt voor bouwproducten versterken en ervoor zorgen dat het bestaande regelgevingskader geschikt is om de bebouwde omgeving in overeenstemming te brengen met onze duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen.

Ten slotte omvat het pakket ook een voorstel over nieuwe regels om de rol van consumenten bij de groene transitie te versterken, zodat consumenten beter geïnformeerd zijn over de milieuduurzaamheid van producten en beter worden beschermd tegen greenwashing.

Deze voorstellen omvatten de instrumenten om in de EU een echte circulaire economie tot stand te brengen: onafhankelijk op het gebied van energie en hulpbronnen, beter bestand tegen externe schokken en goed voor de natuur en de menselijke gezondheid.

De voorstellen bouwen voort op het succes van de bestaande EU-regels inzake ecologisch ontwerp, die de energieconsumptie in de EU aanzienlijk hebben verminderd en consumenten veel geld hebben bespaard. Alleen al in 2021 hebben de bestaande vereisten inzake ecologisch ontwerp de consument 120 miljard euro bespaard.

De regels hebben er ook toe geleid dat het jaarlijkse energieverbruik van de desbetreffende producten 10 % lager ligt. Tegen 2030 kan met het nieuwe kader 132 Mt olie-equivalent aan primaire energie worden bespaard, wat ongeveer overeenkomt met 150 miljard m³ aardgas — bijna evenveel als de hoeveelheid gas die de EU uit Rusland invoert.


Meer informatie

Vragen en antwoorden over het initiatief voor duurzame producten

Factsheet over het initiatief voor duurzame producten

Vragen en antwoorden over de textielstrategie

Factsheet over de textielstrategie

Vragen en antwoorden over bouwmaterialen

Factsheet over bouwmaterialen

Persbericht over de versterking van de rol van de consument

Factsheet over de versterking van de rol van de consument

Overkoepelende mededeling “Van duurzame producten de norm maken”

Voorstel voor een verordening betreffende ecologisch ontwerp voor duurzame producten

Werkplan ecologisch ontwerp en energie-etikettering 2022-2024

EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel

Enquête over het transitietraject voor het textielecosysteem

Scenario's voor de cocreatie van een transitietraject voor een veerkrachtiger, duurzamer en digitaler textielecosysteem

Website over de strategie voor duurzaam textiel

Voorstel voor de herziening van de verordening betreffende bouwproducten

Circulaire economie: duurzaam schoeisel (beelden)

Circulaire economie: duurzame meubels (beelden)

Bron : Europese Commissie, pershoek, 31 maart 2022

Mots clés

Articles recommandés

Nieuw Europees verbod op producten die bijdragen aan ontbossing

Eindejaarsfeestjes: 56% medewerkers vindt dat alcohol op het werk niet zou mogen

Alcoholgebruik en personeelsfeesten: dit moet de werkgever weten