Hackathon?

Hoewel deze term u waarschijnlijk niet volledig onbekend is, zal u de betekenis ervan vermoedelijk toch niet eenvoudig kunnen toelichten...


Wat is het?

De term ‘hackathon’ is een samenstelling, gevormd door ‘hack’ en ‘marathon’, en werd enkele jaren geleden gelanceerd door enkele grote spelers van de Silicon Valley. Concreet betekende een hackathon dat personen met een diverse achtergrond en verschillende talenten (developers, designers, ondernemers, maar ook studenten en stakeholders) zich, meestal gedurende een weekend, in teams terugtrokken (met een mix van profielen, beroepen, technieken en strategie) om op een intensieve manier (non-stop, vanwaar de naam marathon) een uniek prototype te ontwikkelen voor een online toepassing of dienst, en dit volgens een specifiek thema (de ‘hack’).


Vanuit deze filosofie werd de dynamiek in de loop der jaren nog uitgebreid, met steeds meer deelnemers en steeds meer thema’s. Het resultaat daarvan is dat de hackathon vandaag in volle ontwikkeling is en deel uitmaakt van een strategie als alternatief voor de klassieke innovatieformule van tal van ondernemingen, universiteiten, verenigingen...


In dialoog

Via deze weg willen we uw aandacht vestigen op deze ludieke en snelle techniek om te innoveren, en wel omwille van verschillende redenen.


Allereerst omdat de FOD Financiën en Binnenlandse Zaken samen een eerste hackathon organiseren, om cocreatie en innovatie te bewerkstelligen en gecreëerde oplossingen te implementeren:

  • de FOD Financiën wil evolueren naar een slimme en innovatieve organisatie en de samenwerking met al haar stakeholders nog verder opdrijven. Een hackathon kadert in deze ambitie en stimuleert cocreatie en innovatie.
  • voor de FOD Binnenlandse Zaken staat het creëren van een wendbare organisatie voorop, waarbij de burger centraal staat en ze interne en externe stakeholders betrekken.


De federale overheidsdiensten formuleerden in totaal zes uitdagingen waar zowel eigen medewerkers als studenten, burgers, ondernemers of creatievelingen oplossingen voor mogen bedenken. Een van de fiscale thema’s heeft betrekking op de controles.

Daarnaast en vooral: onze beroepen veranderen op alle niveau’s: de cliënten veranderen, net als hun noden en verwachtingen, er worden nieuwe en andere relaties aangegaan met het oog op de digitalisering en de toenemende concurrerende markt, en daarnaast stellen zich nieuwe uitdagingen. Als beroepsbeoefenaar moeten we hierop een antwoord vinden, en ons aanpassen om ons verder te kunnen engageren en positief te kunnen omgaan met deze veranderingen.


Het betrekken van de shareholders, het aangaan van de dialoog en de wens om de aangebrachte oplossingen om te zetten in de praktijk, wat het doel is van hackathons, ligt dan ook volledig in lijn met de dynamiek en de voorstellen die onze beroepsbeoefenaars kenmerken. Doorheen heel wat aspecten en omwille van verschillende redenen, allen gelinkt aan onze competenties, missies en dienstverlening in het hart van de economie, ontwikkelen we een vertrouwensrelatie met onze cliënten, in dialoog met de overheidsdiensten.


De realiteit in de praktijk vertalen, anticiperen, moeilijkheden voorzien of verbeteringen en maatregelen voorstellen, opiniestukken en andere standpunten publiceren, expertise ontwikkelen, elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen tijdens de jaarlijkse congressen van het FFF... dit alles maakt zonder twijfel deel uit van onze wens om constructief bij te dragen, zeker ook tot nieuwe en originele initiatieven zoals de hackathons.


Omdat het een bron van ideeën en talenten vormt, zullen wij dergelijke bijeenkomsten met veel belangstelling opvolgen. Als u wil deelnemen aan de Hack4Gov op 17 en 18 oktober in Brussel, zullen wij u met veel plezier via deze weg verder informeren over de organisatie en de resultaten... Bedankt alvast voor uw interesse!


Emmanuel Degrève

Voorzitter Forum for the future

Mots clés

Articles recommandés

Vlaamse en federale werkgevers: “Voorstellen PS betekenen ontwrichting van arbeidsorganisatie van Belgische bedrijven ”

College voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude

Klimaat: federale adaptatiemaatregelen 2023-2026