Hier is alles wat er verandert deze dinsdag 1 oktober !

Zoals we weten, brengt elke begin van de maand zijn eigen nieuwigheden met zich mee. De maand oktober, die net is begonnen, vormt hierop geen uitzondering. Integendeel!

Niet te vergeten is de kers op de taart (de overgang naar wintertijd, in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober), de veranderingen zijn divers, talrijk en hebben invloed op het dagelijks leven van de Belgen, inclusief hun portemonnees.

Laten we dus een verlicht overzicht maken, terwijl we u er meteen op wijzen dat deze analyse het essentiële benadrukt, zodat het lezen van de documenten waarnaar af en toe wordt verwezen geen overbodige luxe is, indien nodig, om de exacte impact van deze veranderingen in het dagelijks leven goed te begrijpen.

Laten we ook praktisch en vriendelijk zijn: we zullen u deze eerste analyse van de nieuwigheden die vanaf vandaag in acht moeten worden genomen, in de vorm van een alfabetische lijst presenteren.

Drugs (versterking van politiecontroles)

In het kader van de controle op drugsgebruik achter het stuur, zal het gebruik van speekseltesten door de politie eenvoudiger zijn, aangezien een test kan worden uitgevoerd bij de aanwezigheid van slechts één teken van gebruik in bepaalde gevallen (bezit van drugs, bekentenissen van de bestuurder en/of weigering van medewerking).

In het kader van een zero-tolerancebeleid bij de controleprocedure op drugsgebruik, zal de toevoeging van een nieuwe rubriek in de checklist die de politie gebruikt, het mogelijk maken om bestuurders met tekenen van recent drugsgebruik voor de rechtbank te vervolgen, zelfs als de speekseltest de toxische stof niet heeft kunnen detecteren.

Gerechtsdeurwaarders (Tarieven van diensten – transparantie van prestaties)

Vereenvoudige en voorspebare tarieven worden ingevoerd en de procedures worden toegankelijker gemaakt voor rechtzoekenden. De NKGB voorziet op haar website een tariefchecker waar iedereen zelf zijn afrekening kan controleren: www.gerechtsdeurwaarders.be/tariefchecker.

Bovendien wordt, zoals vermeld in het persbericht van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, het volgende opgemerkt:

> Schuldvorderingen in het kader van basisvoorzieningen (water-, gas-, elektriciteits-, ziekenhuis-, telecom- en schoolfacturen) genieten voortaan het laagste tarief, ongeacht het verschuldigde bedrag.

> De afrekening wordt transparanter door het gebruik van forfaitaire vergoedingen en wordt voorspelbaarder door de invoering van een invorderingsereloon. Deze vergoeding ligt vast bij de opstart van de invordering

> Het recht op voorschot wordt afgeschaft;

> De repetitieve kosten en handelingen in verband met aanmaningen en opzoekingen worden opgevangen door een eenmalige en vaste dossierkost van 50 euro

Online administratieve procedures (leerkrachten)

Verplichting voor leerkrachten om hun aanvragen voor loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof elektronisch in te dienen (via de Breakwork-applicatie). Er is echter een overgangsperiode voorzien tot eind december.

Deze nieuwe procedure, die sneller, transparanter en toegankelijker is, zou de opvolging van de evolutie van het dossier in real-time moeten mogelijk maken.

Sociale tarieven (stijging voor elektriciteit en gas)

Verhoging van respectievelijk 15% en 10% voor aardgas en elektriciteit ten opzichte van het derde kwartaal, voor alle energieleveranciers!

Treintickets (beschikbaarheid van internationale tickets)

Stopzetting van de fysieke verkoop van internationale tickets in negen stations: Aarlen, Eupen, Ottignies, Brussel-Luxemburg, Antwerpen-Berchem, Kortrijk, Hasselt, Mechelen en Oostende. Deze tickets zullen alleen nog worden verkocht in de 12 travel stores, behalve bepaalde tickets voor grensvervoer, die beschikbaar blijven via de verkoopautomaten en de klassieke loketten.

Verhoogde tegemoetkoming (automatische toekenning voor alleenstaanden)

De erkenning van de status van begunstigde van de verhoogde tegemoetkoming (BIM statut) wordt automatisch voor alleenstaanden, werklozen en/of personen die langer dan drie maanden arbeidsongeschikt zijn, evenals voor personen die als invalide zijn erkend. Zij kunnen zo gemakkelijker profiteren van de verhoogde tegemoetkoming, wat belangrijk is voor gezondheidszorg en voor de toekenning van bepaalde sociale tarieven.

Verzekeringen (meer flexibiliteit om verzekeringscontracten op te zeggen)

De nieuwe maatregelen zijn van toepassing op niet-levensverzekeringen, zoals woning-, auto- en gezinsverzekeringen.

Voor verzekeringnemers vanaf 1 oktober brengen de nieuwigheden meer flexibiliteit in de opzeggingsprocedure;

> Geen aangetekende brief meer, maar gebruik van een digitale handtekening, bijvoorbeeld via itsme; Indien daarom wordt gevraagd, kan de nieuwe verzekeraar de nodige stappen ondernemen voor de opzegging, maar hij moet zorgen voor de effectiviteit van de dekking, ondanks de opzegging en de overdracht overdracht naar een andere polis

> De opzegtermijn om bezwaar te maken tegen de stilzwijgende verlenging van het contract wordt twee maanden in plaats van drie. Vanaf het tweede jaar van een lopend contract kan het contract op elk moment worden opgezegd, met een opzegtermijn van twee maanden;

> Vanaf 1 oktober moeten verzekeraars ook een termijn van drie maanden respecteren om te reageren op schadeclaims.

Werk (hervorming van de werkvergunning B in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Sinds 1 oktober 2024 is de regelgeving van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest inzake toelatingen tot arbeid en beroepskaarten voor niet-Europese onderdanen gewijzigd.

De arbeidskaart B gaat voortaan door het leven als ofweltoelating tot arbeid van korte duurofweltoelating tot arbeid van lange duur”. De toelating tot arbeid wordt voortaan rechtstreeks naar de werkgever verstuurd, die deze vervolgens aan de werknemer moet bezorgen opdat hij of zij indien nodig een visum kan aanvragen. De procedure voor au-pairjongeren blijft ongewijzigd.

> Toelating tot arbeid van korte duur

Als de duur van de tewerkstelling in Belgiëmaximaal 90 dagen op 180 dagen bedraagt (in het geval van opeenvolgende tewerkstellingen zonder onderbreking, tellen de vorige periodes mee voor de berekening van de 90 dagen), moet de werkgever of zijn volmachthouder een toelating tot arbeid van korte duur aanvragen.

Dit geldt ook voor grensarbeiders of werknemers die vanuit het buitenland telewerken voor een in Brussel gevestigde werkgever, gedurende maximaal 90 dagen

> Toelating tot arbeid van lange duur 

Indien de werknemer een grensarbeider is of vanuit het buitenland telewerkt voor een werkgever die zich langer dan 90 dagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevindt, moet de werkgever of zijn volmachthouder een toelating tot arbeid van lange duur aanvragen.

Deze toelating kan eventueel voor 3 jaar worden verleend, afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst, voor werknemers in een van de volgende categorieën: 

  • Hooggekwalificeerde werknemers

  • Werknemers die binnen een groep worden overgeplaatst (met uitzondering van stagiair-werknemers);

  • Werknemers met een Europese blauwe kaart

  • Onderzoekers

> Toekenning van de toelating tot arbeid van onbepaalde duur na 30 maanden verblijf en tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Om een toelating tot arbeid van onbepaalde duur te krijgen, moet een werknemer die gedomicilieerd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest minstens 30 maanden zonder onderbreking in België hebben verbleven en het bewijs leveren van 30 maanden tewerkstelling op basis van een in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verkregen gecombineerde vergunning of toelating tot arbeid. Wanneer toelatingen tot arbeid van bepaalde duur door een ander gewest werden afgeleverd, wordt deze termijn tot vier jaar opgetrokken. 

Meer info en cijfers vindt u in het volgende présentatie Bekijk de presentatie (.pdf)

Deze wijzigingen zijn van toepassing op aanvragen ingediend vanaf 01/10/2024.

Mots clés

Articles recommandés

Economische vooruitzichten 2024-2025: een minder arbeidsintensieve economische groei

Recht op afwezigheid van het werk voor verkozenen na de verkiezingen van oktober 2024: wat staat er in de wet?