Hoe zal elektronische facturatie wereldwijd veranderen in 2024?

Krijg een duidelijk overzicht van de aankomende wijzigingen in belastingconformiteit en elektronische facturatie van dit jaar over de hele wereld. Van nieuwe business-to-business mandaten tot nieuwe bedrijven die onder de regelgeving vallen. Als u een diepgaander overzicht wilt van alle bestaande regelgevingen, download dan onze regelmatig bijgewerkte Globale Gids voor E-facturatie 2024.


Welke landen hebben beoogde regelgevingswijzigingen gedurende 2024?

België

In maart 2024 zal België de laatste fase ingaan van zijn driefasige mandaat voor business-to-government (B2G).

België is in november 2022 begonnen met zijn B2G-mandaat voor contracten hoger dan €215.000. Het mandaat evolueerde in maart 2023 om contracten hoger dan €30.000 te omvatten, en dit jaar zullen in maart ook contracten van meer dan €3.000 onder de regelgeving vallen.

Elk contract onder de €3.000 zal vrijgesteld zijn van de gehele B2G-regelgeving.

Interessant is dat het land onlangs zijn intenties heeft aangekondigd om business-to-business (B2B) regelgevingen te mandateren. De startdatum is voorzien voor 1 januari 2026, maar moet nog bevestigd worden. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief over e-facturatie om als eerste van eventuele wijzigingen te horen.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek zal in 2024 haar B2B-regelgeving implementeren, via een driestappenbenadering. Vanaf mei moeten grote nationale belastingbetalers alleen elektronische facturen ontvangen en uitgeven. Vanaf mei 2025 omvat het bereik grote lokale en middelgrote belastingbetalers. En vanaf mei 2026 wordt de vereiste verder uitgebreid naar kleine, micro- en niet-geclassificeerde belastingbetalers.

Griekenland

Sinds eind 2023 zijn leveranciers aan grote overheidsagentschappen verplicht om elektronische facturen uit te geven in Griekenland. Vanaf januari 2024 vallen leveranciers aan centrale administraties onder de regelgeving en vanaf juni 2024 moeten ook leveranciers aan andere aanbestedende diensten en aanbestedende instanties zich houden.

Israël

In 2024 begint Israël met de uitrol van zijn clearance-mandaat op basis van het factuurbedrag. De uitrol begon in januari op vrijwillige basis. Vanaf april is het mandaat verplicht voor facturen die de 25.000 NIS (~€6.200 tegen de huidige wisselkoers) overschrijden.

Kenia

Vanaf 1 januari 2024 is het mandaat voor real-time rapportage van Kenia van start gegaan. De rapportageregeling is gebaseerd op elektronische belastingregisters (ETR) of software verbonden met het belastingstelsel van het land (iTax). Alle belastingbetalers in Kenia, ongeacht hun BTW-registratie, moeten zich houden aan real-time rapportage en indiening via iTax.

Maleisië

Als onderdeel van de Begroting 2023 gepresenteerd door de Maleisische Minister van Financiën op 7 oktober 2022, zal de implementatie van elektronische facturatie in het land gefaseerd plaatsvinden gedurende 2024 en 2025.

Vanaf augustus 2024 moeten de grootste bedrijven in Maleisië (d.w.z. die met een jaaromzet of inkomsten van meer dan RM100 miljoen) elektronische facturen uitgeven en deze rapporteren aan LHDN, voordat ze naar hun zakelijke partners worden gestuurd. Het mandaat voorziet in een uitbreiding naar kleinere bedrijven in twee verdere fasen, gepland voor respectievelijk januari en juli 2025.

Polen

De overgang van Polen naar verplichte B2B-elektronische facturatie is geen gemakkelijke geweest. Het mandaat van het land zou oorspronkelijk beginnen in januari 2024, en vervolgens in juli 2024. In een recente update van de Poolse Minister van Financiën heeft het land besloten de regelgevingen opnieuw uit te stellen. Er is nog geen nieuwe startdatum gecommuniceerd.

Roemenië

Sinds 1 januari 2024 moeten Roemeense bedrijven zich houden aan verplichte B2B e-rapportage.

Sinds het begin van het jaar moeten bedrijven in Roemenië facturen binnen vijf werkdagen rapporteren aan het RO e-Factura systeem. Het land zal een genadeperiode toestaan tot 31 maart, maar na deze datum zullen bedrijven boetes ontvangen op basis van hun bedrijfsgrootte.

Verder moeten vanaf 1 juli alle B2B-facturen tussen Roemeense bedrijven via RO e-Factura worden verzonden, in RO CIUS-formaat.

Saoedi-Arabië

Het verplichte e-factureringstraject van Saoedi-Arabië begon in 2022. De mandaten van het land worden gefaseerd uitgerold op basis van de belastbare omzet van het bedrijf in 2021 of 2022. In 2024 vallen golven 6-9 binnen het bereik, wat in het algemeen elk bedrijf omvat dat meer dan 30 miljoen SAR-inkomsten heeft (voor de jaren 2021 of 2022).

Singapore

De regering van Singapore heeft laten doorschemeren dat haar B2G-mandaat zal beginnen in Q1 2024. Hoewel concrete datums niet zijn aangekondigd, kunnen we verwachten dat het land in de komende maanden met zijn mandaten begint.


Recent aangekondigde wijzigingen

Naast de regelgevingen die gedurende 2024 plaatsvinden, zijn er ook meer recent aangekondigde wijzigingen die de komende jaren zullen overspannen. Deze wijzigingen worden weerspiegeld in onze routekaart, die we op kwartaalbasis analyseren en bijwerken.

Kroatië

Met het ambitieuze initiatief Fiscalisatie 2.0 heeft Kroatië een verzoek om afwijking ingediend bij de Raadsrichtlijn 2006/112/EG. Het voorstel is gericht op het mandateren van de uitgifte van elektronische facturen (eRačun) in de B2B-sector en vereist rapportage over binnenlandse transacties tussen lokale belastingbetalers.

Hoewel de Raadsrichtlijn het gebruik van e-facturen toestaat op basis van de acceptatie van de ontvanger, zoekt Kroatië toestemming om van deze norm af te wijken. De voorgestelde implementatie, gericht op 1 januari 2026, onderstreept de inzet voor een naadloze digitale transitie terwijl mogelijke belastingontduiking wordt aangepakt.

Singapore

Naast de aanstaande B2G-mandaten van het land, heeft de Singaporese belastingadministratie ook hun voornemen onthuld om het landelijke elektronische facturatienetwerk (InvoiceNow) te gebruiken voor de realtime verzameling van transactionele factuurgegevens om de GST-rapportage te beheren.

Deze ontwikkeling markeert een andere belangrijke mijlpaal in de richting van de adoptie van e-facturatie in Singapore. Het land zal hoogstwaarschijnlijk het CTC-model adopteren, dat naar verwachting begin 2025 zal worden gelanceerd.


Up-to-date blijven met Unifiedpost Group

Up-to-date blijven met de steeds veranderende wereld van e-facturatie en belastingconformiteit kan uitdagend zijn. Belastingautoriteiten wijzigen continu aankomende mandaten of kondigen nieuwe aan.

Bij Unifiedpost Group doet ons team van e-facturatie-experts het zware werk voor u. Onze experts zorgen ervoor dat onze klanten en het bedrijf de meest actuele informatie hebben, waardoor belastingconformiteit een eenvoudigere onderneming wordt.

Mots clés