Leiders van KMO's, bescherm uw gezondheid!

Te veel bazen weten niet hoe ze moeten stoppen en voor hun gezondheid moeten zorgen.

Veel te veel bazen weten niet hoe ze moeten stoppen en voor hun gezondheid moeten zorgen. Zelfs wanneer ze niet meer kunnen, hebben ze moeite om het toe te geven en blijven ze ontkennen. Dit is vandaag de dag nog meer waar dan een paar maanden geleden.

Hier zijn vijf tips voor een gezonde levensstijl in het dagelijks leven.

Leer je grenzen accepteren en zwakke signalen van je lichaam herkennen

"Ondernemers zijn geen superhelden. Ook zij hebben hun zwaktes. Ze moeten leren zichzelf te beschermen en deze te erkennen. Helaas beseffen ze pas het belang van hun gezondheid en veranderen ze van gedrag wanneer er iets gebeurt." Leiders, leer daarom de zwakke signalen van je lichaam te herkennen: herhaaldelijke astma of infecties, stemmingsstoornissen, prikkelbaarheid, problemen door slaapgebrek of eetstoornissen... "Ons lichaam vertelt ons veel. We hebben allemaal een weerstandsdrempel waarboven we instorten." Zo zijn er steeds meer beroertes en hartaanvallen voor de leeftijd van 50 jaar in deze groep, en deze vinden volgens een Schotse studie vaker plaats op maandagochtend. "Hoewel stress niet negatief is voor ondernemers, wordt het, wanneer het constant en herhalend is, chronisch en toxisch."

Doe microdutjes van 10 of 15 minuten

Er is geen regel voor slaap. Maar het doen van één of meerdere microdutjes van 10 of 15 minuten overdag blijkt zeer effectief. Ondernemers brengen veel tijd door met wachten, op stations of luchthavens. Altijd verbonden, slapen ze zeer weinig en bevinden ze zich soms in verschillende tijdzones. Slaap is echter de beste herstelperiode voor de hersenen. "Als je niet meer in staat bent om na te denken, moet je absoluut een of twee uur per dag meer slapen." "Deze loslating is een fysiologische behoefte die intense concentratie mogelijk maakt en daarna voor betere prestaties zorgt. Onze hersenen eisen perioden van nietsdoen. Na deze microdutjes voel je je enorm wel, alsof je batterijen zijn opgeladen." Een microdutje doen is niet erg ingewikkeld: je moet jezelf simpelweg dwingen om je terug te trekken uit het omgevingsgeluid en rustig en diep ademhalen om een regelmatige hartslag terug te vinden. Let op, geen schermen in de minuten ervoor, anders werkt het niet.

Rek je om de 2 uur uit

Een andere grote pathologie die verband houdt met het bedrijfsleven zijn KANS (klachten aan arm, nek en schouder). Ons lichaam is niet aangepast aan een kantoorleven, het is gemaakt om te bewegen. Als je zit, is je lichaam onder spanning: je zit vast, gespannen in musculaire en vasculaire zin voor de 20 cm² van je computer. Om je arteriële en veneuze systeem weer te laten circuleren, moet je niet stil blijven zitten, verander van houding en neem minstens om de twee uur pauzes. Als je zat, sta dan 5 minuten op en doe wat stretchoefeningen om je spieren te ontspannen, alsof je crawl zwemt. Om de gewrichten in je bovenlichaam, nek en schouders te mobiliseren, kruis je de handen boven je hoofd met de handpalmen naar boven, ongeveer tien keer. Deze eenvoudige handeling kost niets en kan je veel invaliderende pijnen besparen. Neem ook de tijd om een kop koffie te drinken met je medewerkers, neem ontspanningsmomenten, vakanties met je gezin. Het is van cruciaal belang om niet los te komen van je familie-, vrienden- of liefdesfeer en een goede balans tussen werk en privé te behouden. Voor de mentale en fysieke gezondheid helpt het om los te laten door je bezig te houden met veel eenvoudigere dingen. "Als we bij kinderen zijn, dwingen zij ons om echt aanwezig te zijn. We komen dan in een echte relatie, want we kunnen niet met hen vals spelen."

Eet van alles een beetje!

"Meerdere keren per week eten leidinggevenden van alles, vaak te vette of te zoete maaltijden, waar en wanneer dan ook. Mijn geluk als ondernemer is 's avonds thuis te komen en seizoensgroenten te bereiden." Zelfs als je geen tijd hebt om ze te schillen, bevatten diepvries- of ingeblikte groenten dezelfde vitamines als verse groenten. Soms zelfs meer dan sommige van hen die weken op markten hebben gelegen en hun voedingsstoffen hebben verloren. "De echte regel is om van alles een beetje te eten, terwijl je geniet van momenten van plezier. Probeer niet af te vallen, maar zorg ervoor dat je niet aankomt. Drink 's middags liever water dan wijn, en specifiek plat water in plaats van bruisend water - dit laatste bevat meer zout - en vis in plaats van vlees. Probeer 's avonds zo licht en uitgebalanceerd mogelijk te eten."

Loop 4 tot 5 km per dag

"Wanneer we het hebben over fysieke activiteit, denken mannen meteen aan extremen en marathonlopen. Als je niet van sport houdt, ga dan dansen of doe wat je leuk vindt, maar beweeg! Het is des te belangrijker omdat er niets beters is dan fysieke activiteit om stress af te voeren. Een ander voordeel is dat het de elasticiteit van je slagaders beschermt en minder gevoelig maakt voor druk. Het ideaal is om 10.000 stappen per dag te zetten. "Als je er tussen de 5.000 en 6.000 kunt zetten, oftewel tussen de 4 en 5 km per dag, is dat al heel goed." Het is het beste om dit in één keer te doen, vrij snel. En natuurlijk, geef altijd de voorkeur aan trappen boven liften en roltrappen.

In het belang van zijn optimale verspreiding bieden wij u een automatische vertaling van dit artikel met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans geschreven, dus het is de Franse versie waarnaar in alle gevallen moet worden verwezen. Terug naar de originele taal.

Mots clés

Articles recommandés

Partena Professional en Paybix bundelen krachten om internationale tewerkstelling te vergemakkelijken

Bijna 1 op de 3 blijft bereikbaar voor collega’s en klanten tijdens vakantie

Uitstel voor btw-plichtigen - zomervakantie 2024 : aangiften, opgaven en betalingen