Loonkloof tussen vrouw en man: EP steunt bindende maatregelen


Volledige transparantie van EU-bedrijven met meer dan 50 werknemers over lonen. EP-leden willen elke mogelijke loonkloof tussen vrouwen en mannen aanpakken.


Werkende vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 13% minder dan mannen die hetzelfde werk doen
Bedrijven moeten verplicht worden te rapporteren over loonkloof tussen vrouwen en mannen
Geheimhouding van loon in werkcontracten moet verboden worden
Er moet een genderactieplan ontwikkeld worden wanneer de loonkloof groter is dan 2,5%


Achtergrond

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het starten van de onderhandelingen met de lidstaten over het commissievoorstel voor een richtlijn voor beloningstransparantie. Er waren 403 stemmen voor, 166 stemmen tegen en 58 onthoudingen.

De Europarlementariërs eisen dat bedrijven in de EU met meer dan 50 werknemers (in plaats van 250 in het voorstel van de Commissie) verplicht worden om informatie te ontsluiten die het makkelijker maakt voor werknemers bij hetzelfde bedrijf om salarissen te vergelijken. Zo moet bestaande loonkloven tussen vrouwen en mannen binnen organisaties blootgelegd kunnen worden. Middelen om beloningsniveaus te beoordelen en te vergelijken moeten gebaseerd zijn op genderneutrale criteria en moeten genderneutrale functiewaardering of - indeling omvatten.

Als rapportage over de lonen aantoont dat er een loonkloof gebaseerd op gender is van ten minste 2,5% (tegenover 5% in het voorstel van de Commissie), dan moeten de lidstaten ervoor zorgen dat werkgevers, in samenwerking met werknemersvertegenwoordigers, een gezamenlijke loonbeoordeling uitvoeren en een genderactieplan opstellen.

De Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op om met een officieel keurmerk te komen voor werkgevers waarvan de organisaties geen loonkloof tussen vrouwen en mannen hebben.


Verbod op geheimhouding van loon

De tekst benadrukt dat werknemers en werknemersvertegenwoordigers het recht zouden moeten hebben om duidelijke en complete informatie te krijgen over individuele en gemiddelde beloningsniveaus, opgesplitst aan de hand van gender. De Europarlementariërs stellen ook een verbod op geheimhouding van loon voor. Dit moet gaan via maatregelen die contractuele clausules verbieden die werknemers beperken in het ontsluiten van informatie over hun loon, of het zoeken naar informatie over het loon van werknemers in dezelfde of andere categorieën.


Verschuiving bewijslast

De Europarlementariërs benadrukken opnieuw de verschuiving van de bewijslast in zaken rondom loon in het voorstel van de Commissie. In zaken waarin de werknemer het gevoel heeft dat het principe van gelijke beloning niet wordt nageleefd en een rechtszaak aanspant moet nationale wetgeving de werkgever verplichten om aan te tonen dat er geen sprake is van discriminatie.

Het principe van gelijke beloning is vastgelegd in artikel 157 VWEU. Desalniettemin is er binnen de Europese Unie nog steeds een loonkloof tussen vrouwen en mannen. Deze staat rond de 13%, met significante verschillen tussen lidstaten. De loonkloof is minimaal afgenomen in de laatste tien jaar.

Vervolgstappen


Het Parlement heeft nu besloten om de onderhandelingen met de Raad over deze wet te starten. De laatstgenoemde nam hierover afgelopen december de onderhandelingspositie aan.

Meer informatie

Bron : Europees Parlement, nieuws, april 2022

Mots clés

Articles recommandés

Jaarlijkse EU-begroting 2025: het nastreven van de politieke prioriteiten en het aanpakken van crises

Artificiële intelligentie (AI): conclusies ter versterking van EU-ambities

EU ambitieuze financierings- en investeringsdoelstellingen tijdens COP29