Met de koopjesmaand in België liggen er online geweldige deals op de loer. Maar, te midden van de kortingsgekte, laten we niet vergeten om ook waakzaam te blijven voor online valkuilen.
Ontdek hier vijf tips om veilig te shoppen en onbezorgd van de koopjes te genieten.
Meer tips voor veilig online shoppen vind uw ook hieronder ...
> Wees voorzichtig met te mooie aanbiedingen
Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is deze waarschijnlijk niet waar. Cybercriminelen kunnen misleidende aanbiedingen gebruiken om persoonlijke informatie te verkrijgen of je naar frauduleuze websites te lokken. Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper en wees sceptisch bij onrealistische kortingen.
> Gebruik veilige websites
Zorg ervoor dat je alleen aankopen doet op websites met een beveiligde verbinding. Installeer de Safeonweb browser extensie. Deze laat je voor elke website die je bezoekt, zien of de eigenaar is gevalideerd (groen) of niet (oranje). Websites zonder een gevalideerde eigenaar (oranje) zijn niet geschikt om je bankgegevens op achter te laten.
> Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper
Voordat je een aankoop doet, onderzoek de verkoper. Lees recensies, controleer of er contactinformatie beschikbaar is en kijk of de website een geldig adres en telefoonnummer heeft. Wees op je hoede voor onbekende verkopers met onrealistische deals.
> Houd je software up-to-date
Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als je beveiligingssoftware up-to-date zijn. Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die je beschermen tegen bekende bedreigingen. Dit minimaliseert het risico op malware-infecties tijdens het online winkelen.
> Houd je financiële gegevens veilig
Wees voorzichtig met het delen van je creditcard- of bankgegevens. Geef deze informatie alleen in op vertrouwde en beveiligde betaalpagina's (zie tip 2!). Controleer regelmatig je bankafschriften om verdachte transacties snel op te merken.
> Gebruik je gezond verstand
Wees kritisch en geloof niet in sprookjes. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Let op voor producten die aangeboden worden aan ongelooflijke prijzen en hoed je voor websites waar het product aan een bodemprijs aangeboden wordt. Wellicht is het product niet in voorraad, en is het enkel de bedoeling jouw gegevens in handen te krijgen.
Kijk uit voor aanbiedingen die je per e-mail krijgt. Vaak zijn dit phishingberichten met een link die je naar een valse website brengt.
> Controleer het webadres
Let goed op voor valse websites. Er zijn criminelen die je op een slinkse manier trachten te misleiden. Dat doen ze door de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel subtiel te veranderen. Bol.net is niet de gekende webshop en coo1blue.be of coolblu.be zijn niet de domeinnaam van de bekende online elektrowinkel, maar je zou wel op de link klikken als je even niet aandachtig bent.
> Geen slotje, geen aankoop
Een goede manier om te controleren of een website veilig is, is zien of de url – dat is wat je intypt in je browser om naar een website te surfen – begint met https:// en niet met http:// Die ‘s’ staat voor ‘secure’ of veilig.
Bij een beveiligde website (https) zie je ook een slotje verschijnen waar je de naam van de website intikt. Geef nooit vertrouwelijke gegevens in, zoals je naam en wachtwoord, op een website zonder dat slotje. En zeker en vast niet de gegevens van je kredietkaart!
> Gebruik betrouwbare draadloze netwerken
Wees voorzichtig wanneer je buitenshuis verbindt met gratis openbare wifi. Het gebeurt steeds vaker dat je in het station, in winkels, op luchthavens… toegang krijgt tot een wifi-netwerk dat publiek toegankelijk is. Dat is handig maar tegelijk kan iedereen er op. De kans bestaat dus dat cybercriminelen via diezelfde internetverbinding jouw activiteiten in de gaten houden. Gebruik als het kan het mobiele netwerk van je operator.
> Hou alles up-to-date
Zorg dat jouw computer en andere toestellen waarmee je online gaat, en het besturingssysteem ervan altijd up-to-date zijn. Installeer onmiddellijk beveiligingsupdates van de programma’s op je computer en zorg dat je steeds de laatste versie van je antivirusprogramma gebruikt.
Van oudere programma’s en besturingssystemen weten criminelen maar al te goed waar de ‘lekken’ zitten waarlangs ze toegang krijgen tot je computer, tablet of telefoon. Hou je besturingssysteem daarom up-to-date door updates automatisch te laten installeren. Of laat iemand dat voor je doen.
> Kies voor winkels met een keurmerk
Controleer of je op de website een keurmerk vindt dat aangeeft dat het een veilige webshop is. In België is dat bijvoorbeeld BeCommerce. Dat keurmerk betekent dat officiële instanties garanderen dat de webwinkel veilig is.
Daarnaast kan je ook volgende zaken controleren:
> En wat als het fout gaat?
Soms kan het toch mislopen, ook al heb je goed opgelet. Je hebt een pakje besteld en betaald, maar nooit ontvangen. Wat nu?