Minimale belasting voor grote ondernemingen: hoe voorafbetalingen doen voor ‘Pillar 2’

De Belgische belastingadministratie ('FOD Financiën') kondigde aan dat multinationale ondernemingen (MNO’s) en grote binnenlandse groepen die onderworpen zijn aan de minimumbelasting voor groepen van multinationale ondernemingen en grote binnenlandse groepen (Pillar 2) vanaf 2 september 2024 kunnen beginnen met hun voorafbetalingen te doen in verband met Pillar 2.

MNO's en grote binnenlandse groepen die effectief een bedrag aan binnenlandse bijheffing (QDMTT) en/of een bijheffing voor de gekwalificeerde regel inzake inkomeninclusie (IIR) moeten betalen, kunnen de voorafbetalingen doen tot 20 december 2024 om een belastingvermeerdering te vermijden. Deze datum komt overeen met de deadline voor voorafbetalingen die geldt in de vennootschapsbelasting.


Deadline Pillar 2 voorafbetalingen : 20 december 2024

België voerde de globale minimumbelasting in voor multinationale ondernemingen (MNO's) en grote binnenlandse groepen (wet van 19 december 2023).

Net als bij de vennootschapsbelasting heeft België een soortgelijk systeem van voorafbetalingen ingevoerd voor de QDMTT en de IIR. Deze voorafbetalingen zijn niet verplicht, maar een belastingvermeerdering kan worden vermeden als er (voldoende) voorafbetalingen worden gedaan. De belastingvermeerdering bedraagt 9% (voor boekjaar 2024).

To do

Eerst en vooral moeten MNO-groepen en grote binnenlandse groepen beoordelen of er QDMTT of IIR verschuldigd zou zijn in België. Enkel indien dit het geval is kunnen voorafbetalingen worden overwogen. De voorafbetalingen kunnen worden verricht vanaf 2 september 2024 tot 20 december 2024 via het 'MyMinfin' platform (module VA Pijler 2) of via bankoverschrijving. Als de belastingplichtige ervoor kiest om de voorafbetaling via bankoverschrijving te doen, moet nog rekening worden gehouden met de volgende formaliteiten:

Houd er daarnaast rekening mee dat de betaling uitwerking heeft op de valutadatum van creditering (art. 2 Koninklijk Besluit 7 juli 2024). Dit betekent dat de betaling de Dienst Voorafbetalingen uiterlijk op 20 december 2024 moet hebben bereikt. De voorafbetalingen die zich voordoen na die deadline worden niet meer in rekening gebracht voor dit kwartaal, maar wel voor het volgende kwartaal.

Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de groep de nodige kennisgeving heeft gedaan bij de FOD Financiën voor haar inschrijving in de KBO ('Kruispuntbank van Ondernemingen') en het ondernemingsnummer voor de groep heeft ontvangen via de FOD Financiën. Meer informatie hierover vindt u in het volgende artikel: Tiberghien - Pillar 2 in Belgium - action required before 13 July 2024.

  • Er is een verschillende bankrekening voor de QDMTT (BE79 6792 0023 0733) en voor de IIR (BE68 6792 0023 0834).
  • Er moet een specifieke gestructureerde mededeling worden ingevuld. Deze is beschikbaar op MyMinfin (op groepsniveau) of wordt gegenereerd met de tool van de FOD Financiën op basis van het ondernemingsnummer van de groep.
  • De voorafbetaling gebeurt bij voorkeur via een bankrekening op naam van de groepsentiteit die in naam van de groep de voorafbetaling uitvoert.

    Mots clés

    Articles recommandés

    Kunnen we met succes het vastgoedvermogen van een onderneming scheiden van haar exploitatie?

    Circulaire 2024/C/56 over het belastingkrediet voor de facultatieve verhoging van de fietskilometervergoeding

    VVPRbis: vanaf wanneer kan ik mijn fiscaal voordeel verzilveren?