Omzet ondernemingen daalde met 6,1% in het vierde kwartaal van 2023

De omzet van de Belgische ondernemingen – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2023 425 miljard euro, een daling van 6,1% ten opzichte van dezelfde periode van een jaar daarvoor.

Daling

Deze daling wordt veroorzaakt door een afname van de omzet in de handel, de industrie, in vervoer en opslag en, in mindere mate (het gaat hier om een zeer kleine sector), de winning van delfstoffen. Die 4 sectoren hebben samen een aandeel van 71% in de totale omzet van de Belgische ondernemingen.

Omzetstijgingen

In alle andere economische sectoren noteren we omzetstijgingen in het vierde kwartaal van 2023 ten opzichte van dezelfde periode van 2022. De grootste omzetstijgingen doen zich voor in de sectoren “Kunst, amusement en recreatie” en “Administratieve en ondersteunende diensten”, sectoren die in het vierde kwartaal van 2022 nog terug aan het opstarten waren nadat de inperkende maatregelen t.g.v. de Covid-19-crisis waren opgeheven.

Opgelet

De resultaten voor het vierde kwartaal van 2023 zijn voorlopig. Deze resultaten kunnen herzien worden wanneer bijkomende gegevens beschikbaar komen.

Mots clés

Articles recommandés

Wees alert voor frauduleuze tradingplatformen en trap niet in hun val

Regels over soorten van aandelen: nood aan bijsturing en verduidelijking

Staatsbons - Uitgifte van 4 juni 2024 - Aankondiging