Omzet ondernemingen steeg met 23,1% in het tweede kwartaal van 2022

De omzet van de Belgische ondernemingen – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het tweede kwartaal van 2022 432,3 miljard euro, een stijging van 23,1% ten opzichte van dezelfde periode van een jaar daarvoor.

In het tweede kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sector “kunst, amusement en recreatie” (+ 86%) en in de horeca (+ 76%). Deze stijgingen zijn uiteraard het gevolg van het feit dat in die sectoren de bedrijven in het tweede kwartaal van 2021 nog kampten met inperkende maatregelen t.g.v de Covid-19-crisis: de horeca kon enkel takeaway aanbieden in april en in de eerste week van mei en in de weken daarna gold nog een sluitingsuur; events waren verboden tot 8 mei en nadien waren er nog beperkingen op het aantal toeschouwers. In het tweede kwartaal van 2022 daarentegen waren de bedrijven in die sectoren opnieuw volledig actief.

In alle andere economische sectoren noteren we omzetstijgingen in het tweede kwartaal van 2022 t.o.v. dezelfde periode van 2021 tussen de 12% en 29%. Deze stijgingen zijn het gevolg van enerzijds een toename van de activiteit t.g.v. het wegvallen van de coronamaatregelen en anderzijds van de inflatie (stijging van de afzetprijzen).

De resultaten voor het tweede kwartaal van 2022 zijn voorlopig. Deze resultaten kunnen herzien worden wanneer bijkomende gegevens beschikbaar komen.

Bron: Statbel

Mots clés

Articles recommandés

De inflatie stijgt tot 3,37% in april 2024 !!!

1 mei bingo-factcheck

Neen, alles is niet ok met onze economie!