Online burgerlijke bestuursverboden raadplegen in enkele kliks !

Wil u een bedrijf oprichten met een nieuwe partner maar twijfelt u aan zijn betrouwbaarheid? Bent u bang dat een ondernemer frauduleuze activiteiten uitvoert? Wil u een nieuwe zaakvoerder benoemen en zeker zijn van zijn of haar deugdelijkheid?

Met JustBan kan u hun betrouwbaarheid in enkele klikken controleren!

Een efficient tool

Met JustBan wil Justitie een halt toeroepen aan wanpraktijken waarbij ondernemers die meermaals failliet gaan steeds opnieuw burgers en ondernemers oplichten. Daarnaast wil Justitie de verschillende actoren in de samenleving beschermen door een relevant digitale tool aan te bieden.

Sinds juni 2024 kunnen burgers de burgerlijke bestuursverboden raadplegen op het digitale platform van Justitie, Just-on-webvia de applicatie JustBan.

In de eerste fase van het project was het mogelijk om te controleren of een persoon een strafrechtelijk bestuursverbod had. Het Centraal register breidt zich vanaf nu uit naar alle bestuursverboden, inclusief de burgerrechtelijke bestuursverboden die actief zijn in België.

Deze laatste zijn een bevoegdheid van de ondernemingsrechtbanken en zijn bedoeld om een mandataris - een ondernemer of een onderneming - te bestraffen die zich schuldig heeft gemaakt aan frauduleus gedrag in het kader van een faillissement. In België zijn er de afgelopen tien jaar tussen de 400 en 500 burgerrechtelijke bestuursverboden uitgesproken in een vonnis. Deze komen bovenop de ongeveer 10.000 actieve strafrechtelijke bestuursverboden, die al beschikbaar zijn op JustBan.

Overheidsdiensten en burgers hebben de mogelijkheid om het register op JustBan te raadplegen om de betrouwbaarheid van een ondernemer te waarborgen.

Een bestuursverbod in enkele kliks opzoeken

De burgerrechtelijke bestuursverboden zijn online raadpleegbaar door in te loggen met eID of itsme® op Just-on-web.
Op JustBan kunt u aan de hand van drie methoden controleren of een persoon een beroepsverbod heeft:

  • op basis van de voornaam, achternaam en geboortedatum van een persoon;
  • op basis van het ondernemingsnummer (KBO);
  • op basis van de voornaam, achternaam en het adres van een persoon of een bedrijf.

Een einde maken aan frauduleuze praktijken

JustBan biedt een eenvoudige toegang tot informatie en biedt een effectief hulpmiddel voor verificatie, opvolging en controle door alle overheidsdiensten, bedrijven en burgers.

Integratie

Op termijn is een integratie gepland tussen de Kruispuntbank van Ondernemingen en JustBan voor een versterkte controle. Elk bestuursverbod dat aan iemand wordt opgelegd zal worden gemeld en gekoppeld aan het KBO-platform. Deze persoon zal dan geen nieuw bedrijf kunnen registreren of zich als rechtspersoon in de Kruispuntbank van Ondernemingen kunnen inschrijven.

Een verdere integratie wordt ook verwacht met de applicatie JustAct. Deze online dienst maakt het mogelijk om via Just-on-web een onderneming op te richten. Een persoon die een bestuursverbod heeft gekregen zal dan geen nieuwe functie meer kunnen uitoefenen en geen nieuwe vennootschap kunnen oprichten via JustAct.

Mots clés

Articles recommandés