Overbruggingslening: rentevoet wijzigt vanaf 1 juli

Voor overbruggingsleningen aangevraagd vanaf 1 juli 2023 wijzigt de rentevoet. Voor kmo's geldt vanaf dan een rente van 4,14% of 4,64% op jaarbasis.

Rentevoet wijzigt vanaf 1 juli 2023

De overbruggingslening ondersteunt Vlaamse ondernemingen met liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. Vanaf 1 juli 2023 verhogen de rentes omdat de basisrente, zoals gepubliceerd door de Europese Commissie, is verhoogd. De rente varieert in functie van de grootte van een onderneming en de looptijd van de lening.

Voor aanvragen ingediend tot en met 30 juni 2023 gelden de huidige rentes

Voor aanvragen ingediend vanaf 1 juli 2023 gelden deze rentes

Deze rentevoeten gelden voor de hele looptijd van jouw lening. Op 1 oktober 2023 actualiseert de minister opnieuw de rente.

Je vindt alle info over overbruggingslening via vlaio.be/overbruggingslening.

  • Voor kleine en middelgrote ondernemingen, die ervoor kiezen de lening terug te betalen over een periode van 36 maanden, bedraagt de rente 4,14% op jaarbasis. Over 60 maanden bedraagt de rente 4,64% op jaarbasis. De rente is maandelijks te betalen onmiddellijk vanaf de eerste maand nadat de lening uitbetaald werd.
  • Voor grote ondernemingen, die ervoor kiezen de lening terug te betalen over een periode van 36 maanden, bedraagt de rente 4,64% op jaarbasis. Over 60 maanden bedraagt de rente 5,64% op jaarbasis. De rente is maandelijks te betalen onmiddellijk vanaf de eerste maand nadat de lening uitbetaald werd.

>>> VRAAG HIER JOUW OVERBRUGGINGSLENING AAN !

In 't kort

Met de overbruggingslening wil de Vlaamse Regering een aangepast financieringssysteem opzetten om ondernemingen te ondersteunen in hun acute liquiditeitsproblemen, voor zover deze het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne en voortvloeien uit stijgende kosten inzake energie en, meer algemeen, de toename van het algehele prijsniveau.

Op 3 januari 2023 is er een nieuw wijzigingsbesluit in werking getreden. De overbruggingslening wordt verruimd zodat ook grote ondernemingen deze kunnen aanvragen. Het maximale te ontlenen bedrag wordt opgetrokken naar € 2 miljoen.

Het maximale leningsbedrag aangevraagd onder de tijdelijke kaderregeling afdeling 2.3 blijft nog steeds beperkt tot 15% van de gemiddelde jaaromzet van 3 kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag.

Voor de terugbetaling van de lening is er een keuzemogelijkheid tussen 3 jaar en 5 jaar met een aangepaste rentevoet. De terugbetaling van het kapitaal gebeurt maandelijks, in gelijke schijven, na een vrijgestelde periode van 24 maanden. De terugbetaling van de rente gebeurt maandelijks. Er is geen vrijgestelde periode voor de terugbetaling van de rente. De overbruggingslening heeft een minimumbedrag van € 10.000.

Een steunaanvrager kan binnen het maximale leningsbedrag in totaal drie leningen toegezegd krijgen. Het aantal leningen is inclusief eventuele al verleende overbruggingsleningen die konden aangevraagd worden tussen 28 februari en 15 juni 2022 en tussen 1 augustus en 15 december 2022.

De overbruggingslening kan worden aangevraagd tot 15 december 2023.

Samengevat

> Voor wie?
Vlaamse ondernemingen met acute liquiditeitsnoden voor zover deze het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne en voortvloeien uit stijgende kosten inzake energie en, meer algemeen, de toename van het algehele prijsniveau
> Voor wat?
lening terugbetaalbaar op 3 of 5 jaar
Bedrag
> lening van minimaal € 10.000

Bron : VLAIO, 2 juni 2023

Mots clés