Phishing in naam van de FOD Economie

De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. Heel wat burgers en ondernemingen ontvingen valse e-mails in naam van de FOD Economie met een verwijzing naar de Kruispuntbank van Ondernemingen, het sociaal tarief voor energie of één van de verschillende energiepremies.

De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen !

Vals gebruik van Kruispuntbank van Ondernemingen

De oplichters bootsen het e-mailadres van ons contactcenter info.eco@economie.fgov.be exact na waardoor het lijkt of de phishingmail van dat e-mailadres afkomstig is. Soms worden adressen gebruikt die speciaal door oplichters zijn gemaakt, zoals noreplykbo@economie.fgov.be, nieuwsbrief_kbo@t-online.be.

Ook het logo van de Kruispuntbank van Ondernemingen wordt in sommige gevallen misbruikt.

In deze frauduleuze e-mail wordt de gebruiker gevraagd om zo snel mogelijk een digitale sleutel aan te vragen of om de identiteit of de gegevens te bevestigen door op een link te klikken. Doe je dat niet, dan wordt de onderneming zogezegd inactief verklaard en verliest het recht op een KBO-registratie.


Het sociaal tarief voor energie en de energiepremies worden ook misbruikt

Burgers ontvangen jammer genoeg ook valse e-mails in verband met het sociaal tarief voor energie of de verschillende energiepremies, zogezegd uit naam van de FOD Economie. Daarin krijg je heel wat informatie over het sociaal tarief voor energie en de energiepremies en wordt het logo van de FOD Economie gebruikt. Opnieuw is er sprake van tijdsdruk om je op een link in de e-mail te laten klikken.

Alle officiële en correcte informatie over het sociaal tarief voor energie et de energiepremies vind je enkel en alleen op onze website.Voorkomen is beter dan genezen : 5 tips !

Om er voor te zorgen dat jij of anderen niet in de val trappen, geven we je deze 5 tips:

  • Klik nooit op een link in een e-mail of sms die je niet vertrouwt en kijk of de link verwijst naar één van de websites van de FOD Economie. Beweeg je muis voor je klikt over de link of knop. Twijfel je toch, ga dan zelf naar de website van de FOD Economie of neem contact met ons op.
  • De FOD Economie of eender welke instelling vraagt nooit per e-mail, sms of telefoon om jouw gegevens te updaten via een niet beveiligde link. Ook vragen wij nooit zomaar naar paswoorden, gebruikersnamen, bankgegevens of persoonlijke codes.
  • Is de e-mail of sms onverwacht of is de boodschap vreemd? Een e-mail om 1 uur ’s nachts moet een alarmbel doen afgaan.
  • Meld elke phishingpoging of verdachte e-mail op het meldpunt van de FOD Economie (scenario “Phishing en andere vormen van bedrieglijk verkrijgen van gegevens”). De Economische Inspectie van de FOD Economie bekijkt je melding en kan beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan de frauduleuze praktijken.
  • Stuur de verdachte e-mail naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het daarna.


Wat moet je doen als er geld van je rekening ging?

  • Licht zo snel mogelijk je bank in om je kaart te laten blokkeren en bel Card Stop(078 170 170). Blokkeer daarnaast ook je bankrekening, je account en bankapp (anders kunnen de oplichters geld blijven afhalen).
  • Meld de oplichting via het Meldpunt van de FOD Economie.
  • Doe aangifte bij de lokale politie in je buurt.

Bron : Fod Economie, 11 oktober 2023

Mots clés

Articles recommandés

Een bedrijf oprichten of een bedrijf overnemen? zoek de 7 verschillen

Neem 10 seconden en stop bedrog....

Overzicht van veranderingen op 1 april 2024? Minimumloon boven de 2.000 euro, kilometervergoeding, werkbonus, flexi-jobs, vrijstelling van bedrijfsvoorheffing…