Safeonwebbrowser extensie : de betrouwbaarheid van een site te beoordelen ...

Het CCB heeft de Safeonweb browser extensie ontwikkeld, die burgers helpt bij het beoordelen of de websites die ze bezoeken betrouwbaar zijn. De extensie kent een vertrouwensniveau toe (Hoog, Gemiddeld, Laag) aan elke website, op basis van een reeks factoren met betrekking tot het domein van de website, de eigenaar, het certificaat en de “Certificate Authority”.

Wat is de Safeonweb browser extensie?

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cybersecurity in België.

De missie van het CCB is om van België een van de meest cyberveilige landen in Europa te maken. Daarom heeft het CCB de Safeonweb browser extensie ontwikkeld, die bijdraagt aan deze missie door burgers te helpen beoordelen of de websites die ze bezoeken betrouwbaar zijn. De extensie kent een vertrouwensniveau toe (Hoog, Gemiddeld, Laag) aan elke website, op basis van een reeks factoren met betrekking tot het domein van de website, de eigenaar, het certificaat en de “Certificate Authority”.

Hoe kan ik de browser extensie installeren?

(zie video hierna)

Volg deze stappen om de Safeonweb browser extensie op je Chrome-browser te installeren:

  • Open de Chrome Web Store door de bovenstaande link te volgen.
  • Zoek de Safeonweb browser extensie en selecteer ze.
  • Klik op de knop 'Toevoegen aan Chrome'.
  • Klik in het pop-upvenster op de knop 'Extensie toevoegen'.
  • Selecteer het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van je browser en “pin” de Safeonweb-extensie.
  • Het Safeonweb-pictogram verschijnt aan de rechterkant van de adresbalk. De kleur ervan verandert afhankelijk van het vertrouwensniveau van de website die je bezoekt.

Hoe werkt de Safeonweb browser extensie?

Wanneer je een website bezoekt, toont de Extensie het betrouwbaarheidsindex dat aan het domein van de website kan worden gegeven gebaseerd op de beveiligingscertificaten die het heeft en of het geregistreerd is op Safeonweb.

1. Websites met een hoge betrouwensindex (score van 4 op 4): De identiteit van de organisatie van de website en / of de eigenaar ervan is gevalideerd. Het zou veilig moeten zijn om verder te surfen en gegevens te delen.

2. Websites met een gemiddelde betrouwensindex (score van 1 tot en met 3 op 4): De identiteit van de organisatie van de website en / of de eigenaar ervan is niet volledig gevalideerd. Het zou veilig moeten zijn om verder te surfen. Als je echter twijfelt over de legitimiteit van de website, overweeg dan om geen gegevens te delen.

3. Websites met een lage betrouwensindex (score van 0 op 4): De identiteit van de organisatie van de website en / of de eigenaar ervan is niet gevalideerd, en/of de website is gekend als kwaadaardig. Wij raden je af verder te surfen en gegevens op deze website te delen.

4. Error: De extensie was niet in staat om Certificaatinformatie op te halen, dit kan zijn omdat de website niet publiek beschikbaar is (bijv. intranet).

Het doel van de Safeonweb browser extensie is alleen om informatie te verstrekken over de verificatie van de organisatie en / of de eigenaar van de website, niet de inhoud ervan. Zelfs met een hoge betrouwbaarheidsindex kan een website altijd worden gehackt en kwaadaardige software bevatten. Wees voorzichtig met wat je deelt en ondertekent. Onderteken nooit een transactie (via itsme® of jouw kaartlezer) op verzoek van iemand die zich voordoet als “helpdesk” of “bankmedewerker”.

Heb jij of jouw organisatie een eigen website? Bezoek atwork.safeonweb.be om te zien hoe de score van jouw website is berekend en hoe je de score van je website kunt verbeteren.

⇨ Volgt de Extensie mijn online activiteit?

Nee, de Extensie verwerkt alleen je browseactiviteit in mate dat dit noodzakelijk is om informatie te verstrekken over de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt. Alle informatie wordt zo snel mogelijk geanonimiseerd.

⇨ Is de Extensie beschikbaar op alle browsers?

Nee, de Extensie is momenteel alleen beschikbaar op Google Chrome. Er zullen in de toekomst ontwikkelingen worden gedaan om andere browsers op te nemen.

⇨ Is de Extensie beschikbaar op mobiele apparaten?

Nee, de Extensie is momenteel niet beschikbaar op mobiele apparaten in geen enkele browser.

⇨ Controleert de Extensie de inhoud van de websites die ik bezoek?

Nee, de Extensie geeft alleen informatie over de verificatie van het eigenaar van de website, niet de inhoud. Wees voorzichtig met wat je online deelt, want legitieme websites kunnen altijd gehackt worden.

⇨ Ik ben kleurenblind, kan ik nog steeds de Safeonweb-Browserextensie gebruiken?

Ja, naast het veranderen van de kleur wordt het Safeonweb-pictogram ook vergezeld door een symbool dat het vertrouwensniveau van de website weerspiegelt. De symbolen zijn:

⇨ De Extensie leidt alleen tot fouten. Wat moet ik doen?

Het kan helpen om de browser te sluiten en opnieuw te starten. Als je problemen blijft ondervinden, controleer dan of je apparaat nog steeds een recente versie van je browser gebruikt. We raden aan om updates zo snel mogelijk uit te voeren en altijd de laatste beschikbare versie van je browser te gebruiken.

⇨ Moet ik betalen om de Extensie te installeren?

Nee, de Extensie is gratis.

⇨ Is de Extension vergelijkbaar met het hangslotpictogram in de URL-balk van mijn browser?

Het hangslotje geeft alleen de aanwezigheid van een Certificaat aan, terwijl de Extensie een diepere analyse uitvoert op het validatieniveau van het Certificaat, de “Certificate Authority” die het heeft geleverd en of het domein zelf als kwaadaardig wordt beschouwd.

⇨ Vervangt de Safeonweb browser extensie een antivirusprogramma?

Nee, de Safeonweb browser extensie is een hulpmiddel om je te helpen het vertrouwensniveau in het domein van een website te beoordelen, maar controleert niet de inhoud van de website, wat wordt uitgewisseld met de website of iets dat al op je apparaat aanwezig is. Een antivirusprogramma scant je apparaat in zijn geheel. Het is de belangrijkste software om je computer en je gegevens te beschermen. Verwijder je antivirusprogramma niet.

⇨ De website waarop ik me bevind, lijkt kwaadaardig, maar de Extensie geeft het een hoog of gemiddeld vertrouwensniveau, wat moet ik doen?

Je kunt altijd op het pictogram van de Extensie klikken en vervolgens de link "Meld kwaadaardige website" selecteren. Dit zal het CCB op de hoogte stellen om de website te verifiëren.

⇨ Waarom kan ik de Extensie niet installeren op mijn professionele laptop?

Sommige interne beleidsregels van jouw organisatie kunnen voorkomen dat je extensies installeert.

⇨ Ik wil de extensie downloaden maar ik heb geen Google-account, wat moet ik doen?

Ga naar de Chrome Web Store en maak een Google-account aan door te klikken op de knop "Aanmelden" in de rechterbovenhoek van jouw scherm. Nadat je jouw account hebt aangemaakt, kunt u de Extensie downloaden.

⇨ Is er een verband tussen de extensie en cookies?

Nee, het aanvaarden of weigeren van cookies op een website heeft geen invloed op de Extensie of de score die de Extensie aan de website geeft.

⇨ Wie is verantwoordelijk voor de Extensie en waar kan ik mijn vragen naartoe sturen?

De extensie is ontwikkeld door en onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Cybersecurity België.

  • OK voor een hoge betrouwbaarheidsindex
  • ! voor een gemiddelde betrouwbaarheidsindex
  • X voor een lage betrouwbaarheidsindex


Mots clés

Articles recommandés

De Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB): tussen kritiek en verdediging van zijn bindende kracht

Pas op voor phishingberichten die lijken te komen van een overheidsdienst.

Waarschuwing: er circuleren valse promoties en wedstrijden