Screening buitenlandse investeringen: overzicht 2023-2024

De FOD Economie publiceert zijn eerste verslag over de screening van buitenlandse directe investeringen. 68 investeringen werden tussen juli 2023 en juli 2024 aangemeld. 53 ervan werden toegelaten en tot nog toe werd geen enkele aanvraag geweigerd. De meest betrokken sectoren zijn data, gezondheid en digitale infrastructuur.

Achtergrond

Maandag 30 september publiceerde de FOD Economie tijdens een evenement zijn eerste jaarverslag over de screening van buitenlandse directe investeringen (BDI). Dat verslag heeft betrekking op het eerste jaar van de tenuitvoerlegging van het screeningsmechanisme van BDI in België, dat sinds 1 juli 2023 van toepassing is. Het belicht bemoedigende resultaten voor de economische veiligheid van het land.

Geen weigeringen

  • Aantal aanmeldingen van buitenlandse investeringen: tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2024 werden 68 investeringsdossiers aangemeld bij de Interfederale Screeningscommissie (ISC). Hiervan zijn 53 investeringsdossiers toegelaten en geen enkele geweigerd. De 15 overige dossiers werden nog niet afgerond.
  • Meest betrokken sectoren: de prioritaire sectoren waarop die investeringen betrekking hebben, zijn data (15,1 %), gezondheid (15,1 %) en digitale infrastructuur (11,6 %). Die sectoren zijn essentieel voor de veiligheid en soevereiniteit van België.
  • Herkomst van de investeerders: de Verenigde Staten zijn het belangrijkste land van herkomst van investeerders en vertegenwoordigen 43,4 % van de aangemelde dossiers.
  • Screeningsprocedures: Een grondige screeningsprocedure was voor 7 % van de aanmeldingen nodig, waardoor de efficiëntie van het mechanisme op het vlak van bescherming van kritieke infrastructuur werd aangetoond.

Screenen om de strategische belangen veilig te stellen

De Interfederale Screeningscommissie (ISC) werd opgericht door het samenwerkingsakkoord van 30 november 2022, en zorgt ervoor dat buitenlandse investeringen geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde of de strategische belangen van België. Zij onderzoekt investeringen in gevoelige sectoren zoals energie, defensie en kritieke infrastructuur. De ISC fungeert als coördinerende instantie tussen het federaal niveau en de verschillende gefedereerde entiteiten, en zorgt zo voor een coherente aanpak van de screening van BDI op federaal niveau.

De ISC zorgt ervoor dat België een aantrekkelijke bestemming blijft voor buitenlandse investeringen, terwijl zij de strategische belangen van ons land beschermt. Ze werkt samen met de Europese Commissie en de autoriteiten van de andere lidstaten, in het kader van het samenwerkingsmechanisme van de Europese Unie.


FFF - Goed om weten : met interest zal u zeker deze artikel ook lezen : "VBO, 1 jaar screening van buitenlandse investeringen"

Mots clés

Articles recommandés

Structurele ondernemingsstatistieken van 2022: 95,9% van de Belgische bedrijven zijn micro-ondernemingen.

Economische vooruitzichten 2024-2025: een minder arbeidsintensieve economische groei